Serviciile britanice de informații explică de ce Rusia este îngrijorată de posibilele atacuri ucrainene asupra navelor rusești din Marea Caspică

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Baza navală a flotilei Caspice din Kaspiysk, Daghestan, atacată cu drone la 6 noiembrie 2024.
Baza navală a flotilei Caspice din Kaspiysk, Daghestan, atacată cu drone la 6 noiembrie 2024.

Rusia nu a reușit să intercepteze o dronă ucraineană care a survolat o mare parte a teritoriului rus și a lovit probabil nave rusești aflate într-un port din Marea Caspică, potrivit unui raport al serviciilor de informații britanice, publicat la 15 noiembrie. Potrivit comunității britanice a serviciilor de informații, este destul de probabil că acest lucru să fi provocat îngrijorare în rândul liderilor politici și militari din Rusia.

La 6 noiembrie 2024, Ucraina a avariat aproape sigur două fregate rusești din clasa Gepard în Marea Caspică cu o lovitură UAV, se arată în raport.

Navele sunt reparate în regim de urgenţă, dar acest atac cu drona a demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi zone aflate pe teritoriul Rusiei care anterior erau considerate sigure pentru operațiuni, se arată în raportul comunității britanice a serviciilor de informații.

Armata ucraineană și-a demonstrat capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune prin țintirea portului Kaspiysk din Marea Caspică cu drone, avariind cel puțin două fregate rusești din clasa Gepard. Serviciul britanic de informații militare a apreciat că atacul a fost probabil efectuat ca represalii la atacurile navale rusești asupra Ucrainei, deși navele avariate nu au fost direct implicate.

Marina rusă și-a retras în mare parte unitățile din zonele aflate în apropierea Ucrainei din cauza pierderilor pe care le-a tot suferit în urma atacurilor cu drone aeriene și subacvatice ale Ucrainei. Până în prezent, marina rusă a pierdut peste doisprezece nave care au fost avariate sau distruse, inclusiv un crucișător cu rachete ghidate și un submarin.

„În timp ce ritmul operațional actual în Marea Neagră rămâne scăzut, atacul demonstrează că Ucraina își păstrează capacitatea de a lovi ținte rusești în zone considerate anterior sigure pentru operațiuni, a adăugat serviciul britanic de informații militare.

Armata rusă este astfel nevoită să dedice trupe și resurse pentru a apăra obiective militare de mare importanță, chiar dacă acestea se află la sute de kilometri de linia frontului.

„Înainte de atac, UAV-ul ucrainean a traversat foarte probabil o zonă mare a teritoriului rusesc fără a fi interceptat. Este foarte probabil ca acest lucru să îngrijoreze liderii politici și militari ruși”, a concluzionat serviciul britanic de informații militare.

Flotila caspică a Marinei Ruse a fost utilizată pentru efectuare unor atacuri cu rachete împotriva Ucrainei în 2022 și mai puțin în 2023-2024, ceea ce ar fi putut determina Ucraina să riposteze, au declarat oficialii serviciilor de informații. Cu toate acestea, oficialii clarifică faptul că este puțin probabil că aceste fregate avariate să fi fost utilizate pentru efectuarea unor atacuri de amploare.

Ucraina continua să demonstreze că are capacitatea de a lovi ținte aflate pe teritoriul Rusiei cu ajutorul mai multor tipuri de drone cu raza lungă de acţiune. La 9 noiembrie, agenţia de presă Reuters a citat o sursă din cadrul serviciilor ucrainene de securitate care a declarat că a fost atacată uzină chimică Aleksin, care produce praf de pușcă, muniție și arme în regiunea rusă Tula, la aproximativ 200 km de Moscova.

Sursele Radio Liberty au declarat că atacul a fost efectuat de drone ale Serviciului de Securitate al Ucrainei și ale Forțelor pentru Operații Speciale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel