Serviciile britanice de informații confirmă: Rușii au modificat rachetele de croazieră Kh-101 cu care lovesc ținte de pe teritoriul Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Rusia a adăugat un al doilea focos la rachetele sale de croazieră Kh-101 lansate din aer, utilizate pe scară largă împotriva țintelor din Ucraina. Soluția aleasă de specialiștii militari ruși implică aparent montarea unei a doua încărcături - care conține fragmente de oțel pentru a crește efectul distructiv general - în detrimentul combustibilului și, prin urmare, al autonomiei rachetei.

O serie de fotografii care circulă acum pe rețelele de socializare arată epava unei rachete Kh-101 - cunoscută și sub numele de raportare occidental AS-23A Kodiak - pe un câmp din Ucraina. Un focos poate fi văzut în interiorul corpului rachetei, în timp ce altul se află alături de el.

Potrivit Defense Express, o publicație ucraineană de securitate și apărare, racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană în seara zilei de marți, 07 mai 2024, cu toate că nu poate fi exclusă nici o defecțiune tehnică.

Aceasta pare a fi prima dovadă solidă a unui Kh-101 modificat cu un al doilea focos. Prima afirmație că o astfel de armă a fost folosită de către armata rusă a apărut la sfârșitul lunii martie 2024, în rândul bloggerilor militari ucraineni. Atunci s-a susținut că una dintre rachete a fost doborâtă, dezvăluind două încărcături, cu o greutate combinată de aproximativ 1.760 de kilograme, comparativ cu aproximativ 1.000 de kilograme pentru focosul unic din Kh-101 standard.

Al doilea focos conținea fragmente de oțel. O încărcătură cu fragmentare ar face arma mai eficientă împotriva personalului și a țintelor mai ușoare, în timp ce ar crește și raza letală sau daunele provocate de explozie. Ar putea fi, de asemenea, utilă, chiar dacă precizia este mai limitată.

Trebuie subliniat faptul că aceasta este o soluție foarte diferită de tipurile de focoase gemene găsite în anumite rachete de croazieră occidentale, în care o încărcătură precursoare este folosită pentru a străpunge structurile întărite, urmată de cea principală, care detonează după lovirea țintei. Soluția rusească este mult mai brută și destinată doar să sporească efectele de zonă, dar asta nu înseamnă că nu va fi eficientă deasupra solului.

Implicația celui de-al doilea focos constă în faptul că a fost redusă capacitatea de combustibil a rachetei Kh-101, deoarece aceasta ar fi modalitatea evidentă de a crea mai mult spațiu intern. Cu toate acestea, sacrificarea combustibilului (și, prin urmare, a autonomiei) nu este o preocupare pentru Rusia, atâta timp cât folosește Kh-101 pentru a lovi ținte din Ucraina. Cu o rază maximă raportată între aproximativ 1.870 și 2.480 mile, Kh-101 de bază poate lovi ținte aproape oriunde în Europa atunci când este lansată din spațiul aerian rusesc.

Racheta de croazieră Kh-101 este întrebuințată de bombardierele strategice Tu-160 Blackjack și Tu-95MS Bear-H operate de Forțele Aerocosmice ruse.

Potrivit unei evaluări a Ministerului britanic al Apărării, în ultima sa actualizare a informațiilor despre Ucraina, modificarea focosului dublu Kh-101 a redus probabil raza de acțiune a rachetei la jumătate. Acest lucru l-ar pune undeva între aproximativ 935 și 1.240 de mile. Chiar și la capătul inferior al acestei game, raza de acțiune ar fi suficientă pentru a lovi ținte oriunde în Ucraina, fără ca aeronava să fie nevoită să părăsească spațiul aerian rusesc.

Având în vedere acest lucru, decizia de a modifica Kh-101 în acest fel are sens pentru Rusia, cu condiția să nu interfereze cu calitățile de zbor ale rachetei.

După cum subliniază Ministerul britanic al Apărării, focoasele gemene ar trebui să facă racheta Kh-101 mai letală, o preocupare majoră pentru Ucraina și populația sa civilă, care a dus greul atacurilor rusești cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, dintre care o mare parte vizează infrastructura energetică.

Serviciul de informații din cadrul Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că: “Aviația cu rază lungă de acțiune din Rusia a căutat să-și modifice sistemele și tacticile pe tot parcursul conflictului din Ucraina. Măsurile implementate au vizat creșterea supraviețuirii, deoarece prea multe rachete au fost interceptate de sistemele ucrainene de apărare aeriană, îmbunătățirea capacităților pentru a avea un efect mai mare și utilizarea unor rachete mai vechi, deoarece Forțele Aerocosmice au epuizat sistemele mai moderne în primele zile ale conflictului”.

O altă caracteristică a rachetei Kh-101, care a devenit evidentă de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, este capacitatea sa de a elibera rachete de momeală în zbor. Kh-101 utilizează această capacitate în Ucraina cel puțin din ianuarie 2023, deși se înțelege că o funcție de autoapărare de un anumit fel a fost întotdeauna prezentă în aceste rachete.

Au existat, de asemenea, rapoarte despre Rusia care a trimis o nouă subvariantă Kh-101 echipată cu contramăsuri, cunoscută sub numele de Produs 504AP. Potrivit acestor relatări, contramăsurile revizuite sunt menite să blocheze rachetele sol-aer inamice, ceea ce ar putea sugera distribuitoare încărcate cu pleavă.

Alte modificări aduse rachetelor de croazieră lansate din aer, și în special a focoaselor acestora, au fost raportate anterior pentru Kh-55, cunoscută de NATO drept AS-15 Kent.

La sfârșitul anului 2022, au apărut rapoarte că exemplarele Kh-55 aveau focoasele nucleare normale îndepărtate în întregime și erau folosite neînarmate. În această calitate, valoarea lor ar fi ca momeli, care pun o presiune suplimentară asupra apărării antiaeriene a Ucrainei și furnizează ținte false, crescând probabilitatea ca rachetele și dronele reale să treacă de aceasta.

Chiar mai veche decât Kh-55 este Kh-22 (AS-4 Kitchen), o rachetă de croazieră supersonică cu rol principal anti-transport. Aceasta a fost întrebuințată împotriva țintelor terestre din Ucraina, fiind echipată și cu focoase cu dispersie.

Avantajele lui Kh-22 includ viteza supersonică și scufundarea terminală asupra țintei sale, ceea ce o face foarte greu de interceptat. Cu toate acestea, rachetele sunt, de asemenea, inexacte împotriva țintelor terestre, un factor care ar fi atenuat oarecum de un focos de muniție cu dispersie.

Toate aceste exemple reflectă dorința Rusiei de a-și adapta armele moștenite din perioada sovietică pentru a se potrivi mai bine cerințelor războiului său din Ucraina. Ele dezvăluie, de asemenea, limitele în ceea ce privește disponibilitatea unor rachete mai adecvate.

Rămâne de văzut dacă focosul dublu Kh-101 va deveni o caracteristică mai obișnuită a atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. Dar, dacă se dovedește viabilă, puterea sa distructivă suplimentară va fi o veste proastă pentru Ucraina și va evidenția încă o dată nevoia țării de sisteme de apărare aeriană din ce în ce mai eficiente pentru a contracara aceste amenințări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel