Liderul din Belgrad a afirmat că va discuta această chestiune cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în cadrul unei vizite la Paris programate pentru săptămâna viitoare.
"Unul dintre subiectele discuției va fi industria de apărare și cooperarea între industriile noastre de profil", a declarat președintele într-o ședință de guvern televizată, referindu-se la industria de apărare, potrivit agenției Agerpres, care citează Reuters, într-un material publicat la finalul acestei săptămâni.
Serbia, candidată la Uniunea Europeană, are una dintre cele mai mari armate din Balcani, dar continuă să se bazeze pe aeronave militare de model sovietic, cum ar fi avioanele MiG-29 și elicopterele Mi-35, precum și pe rachete și tancuri rusești. De asemenea, sârbii au achiziționat rachete antiaeriene și drone de luptă chinezești.
Forțele armate sârbe dispun, de asemenea, de elicoptere Airbus H125M, rachete sol-aer Mistral dezvoltate de gigantul european MBDA și de radare de ultimă generație dezvoltate de Thales.
Belgradul intenționează să coopereze mai strâns cu Airbus pentru întreținerea și modernizarea elicopterelor H125M în Serbia și pentru a produce în comun drone de luptă. "Vom intensifica cooperarea în ceea ce privește elicopterele Airbus", a spus Vucic.
Serbia confirmă că intenționează să cumpere 12 avioane de luptă franceze Rafale
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
"Suntem hotărâți să achiziționăm avioane noi (...) care ar îmbunătăți semnificativ capacitățile noastre de luptă", a subliniat Vucic.
Anul trecut, acesta a afirmat că prețul aeronavelor respective este estimat la trei miliarde de euro.
Croația, vecina Serbiei și adversara acesteia în anii '90, acum membră a Uniunii Europene și a NATO, a achiziționat în 2021 din Franța 12 avioane Rafale second-hand cu 999 de milioane de euro. Joi, la Zagreb, premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că țara sa așteaptă luna aceasta livrarea primei tranșe de șase aeronave.
Din punct de vedere militar, Serbia este neutră, dar a aderat la programul NATO Parteneriat pentru Pace, destinat statelor care nu urmăresc să devină membre ale alianței. Belgradul și-a redus cooperarea militară cu Moscova după ce forțele ruse au invadat Ucraina și a condamnat agresiunea, însă - spre deosebire de UE și alte țări occidentale - nu a impus sancțiuni Rusiei.
Bugetul pentru apărare al țării se ridică la aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB).
Vecinii noștri au avansat și un preț pentru cele 12 avioane franceze Rafale
Negociem de un an de zile achiziționarea a 12 aeronave noi și ne gândim, de asemenea, la achiziționarea a încă 12 avioane second hand din altă țară (din vest)", a declarat Vucic în aprilie 2022.
Pe lângă avioane Serbia are planuri mari, intenționează să achiziționeze peste 200 de blindate de luptă, dar și drone de atac și să își modernizeze tancurile.
Președintele Serbiei a precizat la vremea respectivă că o înțelegere privind achiziția de avioane franceze Rafale din Franța ar putea fi în jurul sumei de 3 miliarde de euro.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News