Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata sârbă, foto: Ministerul Apărării din Serbia
Armata sârbă, foto: Ministerul Apărării din Serbia

Pe 14 septembrie, în cadrul ceremoniei desfășurate la Belgrad pentru promovarea unor cadre militare din Armata sârbă, președintele Aleksandar Vucic a anunțat că Serbia va introduce în curând serviciul militar obligatoriu pentru bărbați.

De altfel, Vucic a afirmat că a semnat deja propunerea primită de la Statul Major General al Forțelor Armate privind introducerea serviciul militar obligatoriu cu durata de 75 de zile.

„Cred că și guvernul sârb va accepta acest lucru. Aș dori, de asemenea, să clarific ceva. Nu avem intenția de a ataca pe cineva, nu vom face așa ceva”.

Vucic anunțase recent că guvernul are în vedere introducerea serviciului militar cu o durată de 60 plus 15 zile. Serviciul ar fi obligatoriu pentru bărbați, în timp ce femeile ar putea în continuare să fie încorporate voluntar, a precizat acesta.

Pentru reintroducerea obligativității serviciului militar atât guvernul, cât și parlamentul – unde partidul lui Vucic deține o majoritate substanțială – trebuie să aprobe propunerea președintelui.

Eliminarea obligativității serviciul militar în serbia a avut loc în 2011, în urma unei decizii luate în parlament în 2010.

Prim-ministrul Milos Vucevic a declarat vineri că guvernul este gata să accelereze propunerea către parlament și să o pună în aplicare „în 2025, după îndeplinirea condițiilor logistice și administrative”.

Când oficialii sârbi au anunțat, în decembrie 2023, o nouă propunere de revenire la serviciul militar obligatoriu, nu a fost deloc o surpriză pentru mulţi. De fapt, dezbaterea privind recrutarea nu a dispărut niciodată cu adevărat în Serbia în cea mai populată dintre republicile post-iugoslave.

Planuri pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu au apărut la fiecare câțiva ani de la abolirea sa în 2011, inclusiv după un studiu de profil al Ministerului Apărării în 2016 și din nou la îndemnul președintelui Aleksandar Vucic în 2018 și 2022.

Acum, cu portretele tacite ale lui Vucic despre o „nouă lume sârbă” în pericol, care este ținută la distanță de Occident, Ministerul Apărării a declarat la 4 ianuarie 2024 că Statul Major al forțelor armate sârbe i-a propus în mod oficial lui Vucic o revenire la recrutare după mai mult de un deceniu ca armată voluntară.

Deși Vucic a lăsat-o mai moale, promițând să „analizeze procesul de reformare” a legilor privind serviciul militar, el a punctat cu un avertisment că Serbia „ar fi călcată în picioare ca un gândac” fără o armată suficient de puternică. În ciuda acestui fapt, discuțiile oficiale privind recrutarea riscă să îndepărteze și mai mult criticii guvernului, care l-au acuzat pe Vucic și partidul său național populist că încearcă să distragă atenția de la probleme mai importante.

Uniunea militară a Serbiei (VSS), o asociație care pretinde că reprezintă aproape jumătate din militarii actuali ai Serbiei și mulți veterani ai războaielor din Balcani, a salutat recunoașterea oricăror deficiențe din armată, dar a sugerat că noul impuls de a reinstaura recrutarea a fost un efort „ieftin” de a distrage atenția publicului și de a marca avantaje electorale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel