Serbia va găzdui un exercițiu pentru situații de urgență în perioada 8 - 11 octombrie în oraşul Mladenovac, în apropiere de Belgrad, la care vor participa 30 de țări, potrivit BalkanInsight.
"Scopul exercițiului este de a îmbunătăți interoperabilitatea în operațiunile internaționale de intervenție în caz de catastrofe", potrivit unui comunicat al site-ului NATO , adăugând că exercițiul va simula o situație de cutremur.
,,Scenariul pentru exercițiul EADRCC din acest an "SRBIJA 2018" oferă o oportunitate de a practica cooperarea internațională, de a consolida capacitatea echipelor din diferite națiuni şi de a lucra eficient împreună într-o gamă largă de operațiuni de ajutorare ", se mai arată în comunicat.
Operațiunile includ echipele de căutare și salvare urbană, echipele medicale / paramedicale, protecția chimică biologică radiologică (CBRN), precum și echipele de decontaminare.
Scopul exercițiului NATO din octombrie este acelaşi cu al controversatului Centru Umanitar Rus din orașul Nis din sudul Serbiei
Centrul insistă că există doar pentru a oferi "răspunsuri umanitare de urgență, [a ajuta] prevenirea dezastrelor naturale, rezolvarea accidentelor tehnologice și a eliminării consecințelor acestora".
Unele guverne occidentale și-au exprimat nemulțumirea profundă cu privire la activitatea acestui centru rus, temându-se că are alte scopuri, cum ar fi spionajul pentru protejarea intereselor politice externă ale Rusiei în Balcani.
Serbia a proclamat o doctrină a neutralității militare în decembrie 2007, iar actualul guvern a anunțat că nu intenționează să modifice această politică, excluzând orice aderare la NATO.
Cu toate acestea, Serbia are un parteneriat destul de puternic cu NATO prin intermediul programului Parteneriat pentru Pace al Alianței. În martie 2015, Serbia a încheiat un plan individual de acțiune de parteneriat cu NATO, considerat cel mai înalt nivel de cooperare cu NATO pentru o țară terță.
Opinia despre NATO este împărțit în Serbia, deoarece Alianţa Nord Atlantică a lansat atacuri aeriene împotriva fostei Iugoslavii în timpul unei campanii de bombardament care a durat 78 de zile în 1999, forțând Serbia să se retragă din Kosovo. Kosovo a fost apoi plasat sub administrație internațională, declarându-şi independența în 2008.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News