Primele astfel de lecţii au fost organizate de ministerul apărării la un liceu din Belgrad.
,,Tratăm subiecte despre sistemul de apărare şi securitate al Serbiei, despre armată, despre cum poţi ajunge ofiţer, despre apărarea chimică, biologică, radiologică şi nucleară", a declarat colonelul Dragan Stojcic, citat într-un comunicat al ministerului.
Reuters reaminteşte că astfel de cursuri erau obligatorii sub regimul comunist din fosta Iugoslavie, când includeau şi propagandă ideologică şi pregătirea de bază pentru utilizarea armamentului.
Serbia a eliminat materia respectivă în 1992, după destrămarea Iugoslaviei, şi a renunţat la serviciul militar obligatoriu în 2011.
În august anul trecut, preşedintele Aleksandar Vucic a sugerat că s-ar putea reveni la obligativitatea serviciului militar, pentru a ameliora pregătirea pentru luptă a armatei. Reuters remarcă şi creşterea cheltuielilor militare la 907 milioane de dolari în bugetul pe 2019, faţă de 703 milioane în 2018.
Efectivele forţelor armate sunt de 40.000, iar forţele aeriene au fost dotate cu 10 avioane MiG-29 donate de Rusia şi Belarus şi cu nouă elicoptere produse de Airbus. Vucic şi ministrul apărării, Aleksandar Vulin, au vorbit de mai multe ori despre achiziţia de tancuri, elicoptere şi transportoare blindate din Rusia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News