Serbia poate deveni o nouă perlă din lungul șir de perle al Chinei

H.D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV


I se spune "șirul de perle" chinezesc. Teorie geo-politică definită de către cercetătorii americani și publicată pentru prima dată inr-un raport militar al Pentagonului, această sintagmă exprimă perfect modelul de expansiune economică și militară a Chinei de astăzi. 

În esentă China, ca și scoica în care se formează perla, își construiește cu migală și deosebită atenție un lung șir de zone economice în care autoritatea sa să nu fie disputată. Metoda șirului de perle a fost perfectată în Africa, unde în anumite state investitorii chinezi reprezintă practic elementul dominant al economiei locale. De la proprietatea de pămant până la exploatarea și exportul de resurse, prezența chineză în Africa este permanentă și dominantă.

Serbia, principalul spațiu de investiție chinez în Balcani
Iată că și în Balcani, după câteva încercări nereușite în alte țări, China și-a construit un solid cap de pod. Serbia, împovărată de coșmarul kosovar care pare a nu se mai termina, și numai pentru că UE nu se poate înțelege cu SUA asupra asumării dezvoltării acestei regiuni, a decis să încerce și soluția chineză. Într-un raport oficial al unui ONG finanțat de către oamenii de afaceri chinezi în Balcani, Consiliul pentru Relații Economice și Diplomatice (CEDR), se specifică faptul că Serbia este principalul spațiu de investiție chinez în arealul balcanic.
Datele economice sunt amețitoare și dau de gândit tocmai datorită maturitătii la care a ajuns proiectul chinez de expansiune economică în regiunea Dunării balcanice. Proiectele de investiții chineze în Serbia totalizează trei miliarde euro, așa cum a anunțat Institutul de Statistică sârb. Mai mult, China a ocupat locul întâi, cel deținut de Rusia în ultimile decenii, în ceea ce privește prezentul dar mai ales viitorul investițiilor directe străine în economia locală din Serbia. Investițiile gigantului asiatic au crescut în medie cu 200 de milioane de euro în ultimii ani, creștere dată și de deschiderea deosebită a președintelui Vucic fată de China. Astfel investițiile chineze se vor realiza prin construcția unui pod peste Dunăre, a unei autostrăzi între Budapesta și Belgrad, a unei legături între portul muntenegrean Bar și Belgrad etc.

Coridor sârbesc pe drumul mătăsii
Dar poate cea mai importantă realizare a Serbiei este promisiunea fermă a Președintelui Xi al Chinei de a asigura că unul dintre coridoarele de comerț ale celebrului său drum al mătăsii va trece prin Serbia cu direcția finală în Germania. O promisiune economică greu de refuzat după 20 de ani de ezitări europene, de promisiuni deșarte și de presiuni prost finalizat ale Germaniei în spațiul balcanic. Astfel că vizita deja confirmată a președintelui Chinei în Serbia, din septembrie 2018, vine să cimenteze o relație deja dezvoltată.
Poate că astfel, prin construcția meticuloasă chineză la malul Dunării, va înțelege și Europa atât de riguroasă în a impune regulamente sfidătoare și reguli economice sufocante, că Serbia are nevoie de economie, nu numai islamism activ și că neapartanența sa la o uniune birocratică, fără suflet și viziune, a împins-o în brațele unei Chine care și-a găsit o perlă europeană. Căci adevăratul șirag european abia începe să fie construit din scoica Serbiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel