Serbia intenționează să revină la serviciul militar obligatoriu, după o pauză de 13 ani. Sârbii nu ard de nerăbdare să se alăture armatei

Armata sârbă. Foto: Ministerul Apărării din Serbia
Armata sârbă. Foto: Ministerul Apărării din Serbia

După 13 ani, Serbia intenționează să restabilească serviciul militar obligatoriu, a anunțat joi, 04 ianuarie, ministrul Apărării Miloš Vučević.

Dacă inițiativa nu va avea parte de o opoziție puternică la nivelul societății sârbe, proiectul de act normativ va fi, mai mult ca sigur, pus în practică. Potrivit proiectului, sârbii vor fi obligați să servească în Armată pentru o perioadă de până la 4 luni.

„După 13 ani, trebuie să refacem echipa de rezervă. 13 generații de cetățeni nu au servit în Armata Sârbă, nu a existat serviciul militar obligatoriu. Nevoile noastre de securitate ne obligă să avem noi recruți care să fie mereu gata să păzească țara. Înțelegem riscurile de securitate. Aceasta nu este doar o nevoie care este caracteristică Serbiei, multe țări europene activează serviciul militar obligatoriu”, a explicat Vučević, citat de publicația B92.net.

Imediat după anunțul ministrului, Ministerul Apărării al Serbiei a anunțat oficial: „Pentru a crește capacitățile de apărare ale Forțelor Armate Sârbe, prin întinerirea și îmbunătățirea refacerii și pregătirii forțelor active și de rezervă, Statul Major al Forțele Armate Sârbe ca cel mai înalt organism profesional și de personal pentru pregătirea și utilizarea Forțelor Armate Sârbe în timp de pace și război, a lansat o inițiativă și a propus Președintelui Republicii și comandantului șef al Armatei Sârbe, Aleksandar. Vučić, reintroducerea obligației de a servi în armată timp de până la patru luni”, se arată în comunicatul de presă.

Aceștia susțin că propunerea Marelui Stat Major al Forțelor Armate Sârbe vine după o analiză detaliată a situației generale de securitate și a provocărilor contemporane cu care se confruntă Republica Serbia ca țară neutră din punct de vedere militar, care a impus necesitatea ajustării modelului de recrutare a Forțele Armate Sârbe, care ar permite consolidarea potențialului general de recrutare și formarea unui număr mai mare de cetățeni pentru apărarea țării.

 

Sârbii nu ard de nerăbdare să efectueze stagiul militar

 

După publicarea acestei știri, portalul pro-Vučić B92.net a realizat un sondaj pentru a testa starea de spirit din Serbia cu privire la serviciul militar obligatoriu, iar până acum concluzia este că sârbii nu sunt prea fericiți că trebuie se efectueze stagiul militar.

În sondaj, majoritatea cetățenilor sunt împotriva introducerii serviciului militar obligatoriu, chiar și pentru patru luni. Se subliniază că propunerea a fost înaintată președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, spre examinare. Limita de vârstă a potențialilor recruți nu a fost specificată.

Serbia a suspendat recrutarea în 2011 pe fondul eforturilor de profesionalizare a forțelor armate, dar acum situația regională pare să fi contribuit la inversarea acestei decizii.

Tensiunile sunt mari în Balcani, care au trecut prin destrămarea sângeroasă a fostei Iugoslavii, în anii 1990.

Deși formal neutră, armata sârbă menține legături strânse cu Rusia, de unde își cumpără majoritatea armelor, inclusiv avioane de luptă și tancuri. Pe lista furnizorilor importanți de armament se află China, dar și companii franceze din industria de apărare.

Deși spune că urmărește aderarea la Uniunea Europeană, Serbia a refuzat să impună sancțiuni Rusiei pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei. Serbia menține, de asemenea, relații relativ cordiale cu NATO, ale cărei trupe de menținere a păcii sunt staționate în Kosovo din 1999, când alianța militară occidentală a intervenit pentru a opri represiunea sângeroasă a Belgradului împotriva separatiștilor albanezi din Kosovo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel