Serbia confirmă discuții avansate pentru avioane franceze Rafale noi. Vestea cade ca un trăsnet peste Rusia care oferise Su-30

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Dassault Aviation
Sursă foto: Dassault Aviation

În urmă cu mai puțin de o lună preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că ţara sa se va opune și va rezista presiunilor de a impune sancţiuni Rusiei. Cu toate acestea, pe 11 aprilie, Vucic a recunoscut că Serbia intenţionează să cumpere avioane de luptă Rafale din Franţa, decizia fiind considerată de analiști drept cel mai recent semn al distanțării Belgradului de furnizorul său militar tradițional, Rusia.

Serbia, acum candidată la aderarea la UE, a fost supusă unor presiuni din partea Europei pentru a tăia legăturile cu Moscova. Aceasta a  votat de trei ori împotriva Rusiei în cadrul ONU, de la începutul invaziei din Ucraina, iar recenta decizie vine să întărească poziția europeană destul de firavă a statului sârb.

"Negociem de un an de zile achiziționarea a 12 aeronave noi și ne gândim, de asemenea, la achiziționarea a încă 12 avioane second hand din altă țară (din vest)", a declarat Vucic.

Serbia și Dassault Aviation au discutat despre achiziția a 12 avioane Dassault Rafale, a informat săptămânalul francez La Tribune săptămâna trecută.

În 2019, Serbia a cumpărat din Franța rachete sol-aer Mistral, iar în 2016 a achiziționat elicoptere de la Airbus.

Croația, care este membră a UE și NATO și inamicul Serbiei în timpul războiului din anii 1990, operează și aeronave Rafale.

Amintim că DefenseRomania a scris despre intenția Serbiei de a achiziționa Rafele încă de la finalul anului trecut. Totodată, în vederea unei eventuale achiziții, Rusia a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM.

 

Serbia confirmă că e în discuții avansate pentru Rafale și caută cea mai bună modalitatea de a le achita

 

"Avem un interes în acest lucru (achiziția de Rafale), căutăm cea mai bună modalitate de a le plăti fără a ne pune în pericol finanțele publice", a afirmat Vucic evitând să ofere alte detalii.

Armata sârbă se bazează în principal pe tehnologia sovietică. Operează avioane de vânătoare MiG-29 și elicoptere Mi-35M, iar apărarea antiaeriană constă în principal din sisteme de rachete și radare rusești.

Forțele terestre ale Serbiei folosesc, de asemenea, tancuri T-72 și vehicule de transport de personal de fabricație sovietică.

Vucic a declarat că Belgradul are în vedere și achiziționarea de avioane suplimentare de atac la sol pentru a le înlocui pe cele produse în Iugoslavia. "Există trei țări... există multă concurență acolo", a spus liderul sârb.

Serbia aspiră să adere la UE, dar a refuzat să se alăture NATO, care a bombardat-o în 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel