Serbia arată cu degetul după războaiele iugoslave. Vucic: 1.138 de ani de închisoare pentru sârbi. De crime împotriva sârbilor nu e nimeni vinovat

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Serbia

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi seara că Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI, succesorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie) a condamnat etnici sârbi la pedepse ce totalizează 1.138 de ani de închisoare, în timp ce croaţii, musulmanii bosniaci şi albanezii kosovari nu au primit nicio pedeapsă pentru crimele comise împotriva sârbilor, informează agenția Agerpres, care citează Tanjug.

Vucic spune că, în conformitate cu verdictele MTPI, nimeni nu este responsabil pentru crimele comise împotriva sârbilor, a subliniat Vucic într-o adresare video către Consiliul de Securitate al ONU, întrunit îno sesiune asupra activităţii MTPI.

Înainte de aceasta, justiţia internaţională a confirmat marţi în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia (1992-1995). Verdictul pronunţat marţi de cinci judecători ai MTPI este definitiv.

"Sârbii au fost condamnaţi la 1.138 de ani de închisoare şi la opt detenţii pe viaţă. În acelaşi timp, Tribunalul de la Haga nu a condamnat niciun singur croat pentru crime de război împotriva sârbilor în timpul operaţiunilor Medacki dzep (Medak Pocket), Flash şi Storm", a spus Vucic.

Potrivit lui Aleksandar Vucic, MTPI a ales în mod intenţionat trei lideri militari şi politici ai croaţilor, musulmanilor bosniaci şi etnicilor albanezi - Ante Gotovina, Naser Oric şi Ramus Haraginaj - din trei teritorii unde au fost comise crime împotriva unor etnici sârbi.

"Urmând acelaşi tipar, toţi au fost condamnaţi în primă instanţă, cu excepţia lui Ramus Haradinaj, pentru că niciun martor nu a supravieţuit. Gotovina a fost condamnat la 24 ani de închisoare în primă instanţă, însă printr-o decizie misterioasă a celei de-a doua instanţe şi cu un raport de voturi ale judecătorilor de 3 la 2 verdictul a fost schimbat în achitare. Pentru crime împotriva sârbilor din Bosnia, Naser Oric a fost la rândul său condamnat în primă instanţă, însă decizia celei de-a doua instanţe şi, din nou, printr-o decizie de 3 la 2, el a fost achitat şi eliberat de orice răspundere", a spus Vucic.

"Nu vreau să cred că cineva doreşte să afirme că nu au existat crime împotriva sârbilor, însă judecând după verdictele Tribunalului de la Haga, nimeni, absolut nimeni nu este răspunzător pentru aceste crime", a subliniat preşedintele sârb.

 

Serbia spune că va lupta pentru pace



"Cu toate acestea, noi în Serbia vom da dovadă de responsabilitate şi vom lupta pentru pace, stabilitate şi reconciliere în regiune. Vă cerem în calitate de state membre ale Consiliului de Securitate să ne ajutaţi cu o abordare raţională şi pragmatică, şi cu respect pentru legislaţia internaţională, şi nu cu încercări de a umili în continuare Serbia", a declarat Vucic.

Potrivit lui, Serbia este o mică ţară cu oameni mândri şi curajoşi, una dintre cele care au suferit cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial. "Poporul sârb vrea să trăiască în pace cu vecinii săi... Nu cred că cer prea mult", a afirmat Aleksandar Vucic.

El a mai subliniat că Serbia este una dintre ţările cu cea mai rapidă dezvoltare din Balcanii de Vest şi că bunele relaţii cu ţările vecine sunt importante pentru ea.

În pofida "justiţiei selective" a Tribunalului de la Haga, Serbia priveşte spre viitor şi nu spre trecut, a adăugat Vucic. În mesajul său, el a mai subliniat că Serbia tratează cu seriozitate angajamentele sale de cooperare cu MTPI şi este singura ţară care a condamnat deschis crimele comise de propriii săi cetăţeni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel