,,Suntem aproape de finalizarea recepţiei a trei baterii FK-3, care sunt de mare importanță pentru apărarea noastră aeriană. Pe 15 februarie, veți vedea primul sistem important pe care l-am achiziţionat din Rusia și pentru care am plătit cu mult timp în urmă - sistemul de război electronic Repellent", a declarat Aleksandar Vucic.
El a adăugat că este necesar să se accelereze și să se mărească producția industriei sârbe de apărare, înzestrarea armatei și să se mărească numărul de personal militar pentru deservirea noilor sisteme.
Stația de război electronic Repellent a fost dezvoltată de Centrul științific și tehnic rus pentru război electronic (Nauchno-tekhnicheskii tsentr radioelectronnoi borony).
Scopul său este de a suprima funcționarea vehiculelor aeriene fără pilot la o distanță de până la 30 km. Acesta poate fi montat pe șasiuri ale unor camioane MAZ sau KAMAZ, în funcție de dorințele clientului.
La rândul său, Serbia primește sistemul de apărare aeriană FK-3 în baza unui contract semnat cu China. În total, au fost comandate trei baterii ale acestor sisteme pentru apărarea aeriană a țării balcanice. Valoarea tranzacției nu este în prezent dezvăluită.
Serbia cumpără de ceva vreme arme din China. În aprilie 2022, China a livrat armatei sârbe sisteme de rachete sol-aer HQ-22. În plus, Serbia a cumpărat o nouă generație de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune, ghidate prin radar, din China în 2020.
Serbia va beneficia de o reducere din ce în ce mai mare în fiecare an dacă va cumpăra rachete, bombe, torpile, tancuri și alte produse legate de apărare chinezești, toate acestea fiind enumerate într-un acord de liber schimb China-Serbia. Președintele Aleksandar Vucic a apărat anterior dreptul Serbiei de a cumpăra arme din Rusia, China și din alte țări.
Sistemele de rachete sol-aer FK-3 ale Chinei sunt o versiune de export a HQ-22, cea mai recentă generație de sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune. FK-3 a fost prezentat pentru prima dată la expoziția de tehnica militară de la Zhuhai, în 2016.
Sistemul chinezesc de rachete HQ-22 a fost des comparat cu sistemul american Patriot și cu sistemele de rachete sol-aer rusești S-300.
Achiziționarea de echipamente militare din China marchează o schimbare pe agenta diplomatică şi militară a președintelui sârb Aleksandar Vucic. Faptul că Serbia se afla în proximitatea mai multor state membre NATO și totuși cumpără mai multe arme chinezești arată că Belgradul se apropie mai mult de Beijing decât de Moscova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News