Separatiștii transnistreni au fost de acord să primească gaze, respectând legislația R. Moldova

Coridoare gaze naturale / Foto: Ministerul Energiei al Republicii Molddova
Coridoare gaze naturale / Foto: Ministerul Energiei al Republicii Molddova

Compania Tiraspolgaz din regiunea transnistreană a acceptat să primească gaze prin intermediul companiei moldovenești Moldovagaz.

Decizia autorităților de la Tiraspol a fost luată pentru ca cetățenilor din stânga Nistrului să primească mai repede căldură și electricitate, a spus șeful auto-intitulatei Republici Transnistrene, Vadym Krasnoselskyi, relatează deschide.md.

La ședința sediului operațional al regiunii, Krasnoselsky a spus că pe 18 ianuarie, Tiraspolgaz a transmis un mesaj către Moldovagaz privind acordul de furnizare a gazelor naturale prin conductă.

Compania transnistreană s-a angajat să plătească tranzitul combustibilului.

”Luând în considerare o singură dorință, ca oamenii să aibă cât mai curând căldură în casele lor, ca oamenii să primească gaz și energie, precum și ca toată infrastructura socială să primească energie și căldură, în linii mari am căzut de acord cu propunerile conducătorilor moldoveni, pornind de la președinte și mai sus, ca Moldovagaz să livreze gaze în Transnistria. În acest context, sâmbătă, 18 ianuarie, din partea Tiraspoltransgaz a fost trimisă o înștiințare către Moldovagaz cu privire la faptul că Tiraspoltransgaz nu este împotrivă și salută dorința Moldovagaz de a livra gaze în stânga Nistrului. În acest context, vreau să subliniez că Tiraspoltransgaz garantează plata livrărilor” a declarat Krasnoselski.

 

Gaz pentru Transnistria, doar prin Moldovagaz

 

Amintim că, la 1 ianuarie 2025 a expirat acordul de tranzit dintre Gazprom și Naftogaz din Ucraina, iar Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, inclusiv în direcția Transnistriei.

Drept urmare, pentru a depăși criza energetică din regiunea transnistreană, Federația Rusă a decis să achiziționeze gaze pe piețele europene spot.

Mai exact, săptămâna trecută, în urma unei vizite efectuate la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski a anunțat că Rusia va relua livrările de gaze în regiunea transnistreană, sub formă de ajutor umanitar, iar volumele livrate vor fi suficiente pentru consumul cetățenilor și pentru activitatea întreprinderilor.

Ulterior, regimul separatist a anunțat că a semnat un contract-cadru de livrare a gazelor naturale cu compania Natural Gaz DC, deținută de afaceristul Arcadie Vicol. Gazul urma să fie contractat de pe bursele europene.

Totuși, Chișinăul a subliniat că, în conformitate cu legislația în vigoare, livrări către malul stâng pot fi efectuate doar de Moldovagaz.

Cert este că furnizarea de gaz către Transnistria prin intermediari încalcă legile Republicii Moldova.

Maia Sandu, a spus că furnizarea de gaze rusești prin intermediari încalcă sancțiunile internaționale și este ilegală. Doar livrările prin Moldovagaz vor fi considerate legale.

Autoritățile de la Chișinău sunt gata să ofere, cu sprijinul donatorilor, asistență financiară pentru malul stâng al Nistrului, a declarat președintele Maia Sandu.

„Acestea sunt condițiile principale prin care noi putem să venim și să oferim un ajutor substanțial, care trebuie să vină de la partenerii noștri de dezvoltare, pentru că noi tot suntem într-o situație financiară complicată. Haideți să nu ne lăsăm prinși în jocul Moscovei, care asta exact asta vrea”, a spus Maia Sandu.

Ulterior, Vadim Krasnoselski, care a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar împiedica furnizarea gazelor, a fost de acord cu decizia Chișinăului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel