Publicitate
Eduard Basurin, cel care conduce Direcția Miliției Populare din Donețk, fost ministru adjunct al apărării în așa-numitul minister al apărării din așa-numita Republică Populară Donețk și comandant în conflictul care are loc din 2014 încoace, citat de agenția de presă rusă Tass, precizează că trupe ale Brigăzii 92 Mecanizată din cadrul Armatei Ucrainei au fost dislocate în Donbas, iar Kievul se pregătește de o ofensivă în Donețk.
Comandantul separatist mai precizează că Ucraina ar fi dislocat în regiune și sisteme de tip S-300, pentru a pregăti ofensiva.
„Potrivit informațiilor pe care le avem Forțele Armate ale Ucrainei pregătesc activități pe care le considerăm pregătirea unei ofensive militare în regiune”, a mai precizat Basurin.
Pe de altă parte Federația Rusă a dislocat la granițele Ucrainei peste 100.000 de militari și tehnică militară grea, presiune militară pe care Moscova o pune pe Kiev de mai multe luni încoace.
Totodată, Federația Rusă efectuează manevre militare cu Belarusul, stat în care a dislocat sisteme S-400, Pantsir-S și numeroase avioane de luptă. NATO a atras atenția că dislocarea din Belarus e cea mai mare dislocare militară rusă de la finalul Războiului Rece încoace.
Ca răspuns la manevrele militare dintre ruși și bieloruși, Ucraina a început un amplu exercițiu militar în același timp. Acțiunea e un răspuns direct la manevrele militare pe care Federația Rusă și Belarusul le efectuează în aceeași perioadă iar în cadrul acestor exerciții ucrainenii vor folosi dronele turcești Bayraktar TB2, dar și sistemele Javelin sau NLAW.
Rusia neagă, dar sprijină direct, financiar și militar, acțiunile separatiștilor din Donbas care luptă împotriva Armatei Ucrainei după anexarea ilegală a Crimeei în 2014
În ceea ce privește acuzele așa-zisei Republici Populare Donețk cu privire la o ofensivă iminentă a Armatei Ucrainei în Donbas, ele trebuie privite cu precauție. Separatiștii pro-ruși, susținuți direct din punct de vedere financiar și militar de Federația Rusă, s-au folosit de mai multe ori de acest narativ pentru a justifica acțiuni ofensive.
În prezent Duma de Stat rusă are în vedere recunoașterea celor două așa-zise republici autoproclamate, Donețk și Luhansk, lucru care ar coincide cu o escaladare majoră a tenisiunilor și cu prăbușirea Acrodurilor de la Minsk.
Există totodată îngrijorări și cu privire la politica de pașaportizare a Donbasului de către Moscova, prin oferirea de cetățenie rusă persoanelor din regiune, lucru care ar putea reprezenta un motiv de intervenție militară.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News