Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege mai trebuie aprobat de Camera Reprezentanţilor şi apoi promulgat de preşedintele Donald Trump. Textul a fost promovat şi susţinut atât de republicani, cât şi de democraţi, decişi să crească presiunea asupra Beijingului în plus faţă de măsurile comunicate deja de guvernul american după ce China a anunţat o lege prin care să preia controlul asupra securităţii fostei colonii britanice.
Textul votat de Senat ar permite Washingtonului să impună sancţiuni oricărei entităţi sau persoane care contribuie direct la încălcarea obligaţiilor Chinei. Iniţiatorii dau ca exemplu în acest sens 'lideri ai Partidului Comunist Chinez responsabili de impunerea unei legi a securităţii naţionale în Hong Kong', sau unităţi de poliţie implicate în reprimarea manifestanţilor din acest teritoriu. Băncile care ar efectua 'tranzacţii semnificative' cu persoanele sau entităţile sancţionate ar fi, la rândul lor, vizate de măsuri punitive, transmite Agerpres.
'Ceea ce guvernul chinez este pe cale de a face în Hong Kong este inacceptabil (...) Este important să facem ceva care să arate guvernului chinez că, dacă va continua pe această cale, va plăti preţul', a declarat senatorul democrat Chris Van Hollen, unul din autorii proiectului.
Citește și: Comemorarea protestului din piaţa Tiananmen la Hong Kong, forţele de ordine au făcut arestări
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News