,,Rușii au 1.000 de avioane de vânătoare de generația a patra", a declarat şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, după o reuniune într-o video-conferinţă a ''Grupului multinațional de contact pentru apărarea Ucrainei''.
,,Dacă vreți să contestați Rusia în aer, veți avea nevoie de o cantitate substanțială de avioane de vânătoare de generația a patra și a cincea, așa că, dacă vă uitați la curba costurilor și faceți o analiză, cel mai inteligent lucru pe care trebuia să-l faceți este exact ceea ce am făcut noi, și anume să furnizăm o cantitate semnificativă de apărare aeriană integrată pentru a acoperi spațiul de luptă și a le contesta rușilor spațiul aerian", a precizat generalul Mark Milley, potrivit Politico.
Comentariile lui Milley au urmat unor declaraţii similare făcute în această săptămână de secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, care a declarat că avioanele "nu vor fi o schimbare substanţială a jocului" pentru Ucraina, deși "este ceva care are sens pentru ei". Îi va ajuta" pe termen lung.
Avioanele de vânătoare sunt mult mai scumpe decât sistemele de artilerie și vehiculele terestre, pe care aliații occidentali s-au concentrat să le transfere către Ucraina pentru a ajuta la respingerea forțelor ruse în sud.
Alocarea banilor pe aceste arme pe termen scurt, spre deosebire de avioanele de război care sunt mult mai costisitoare, a meritat, a declarat generalul Milley.
,,Dacă vă uitați la avioanele F-16, 10 F-16 [costă] un miliard de dolari, întreținerea costă încă un miliard de dolari, deci este vorba de 2 miliarde de dolari pentru 10 avioane", a spus Milley, adăugând că dacă avioanele ar fi fost transferat mai devreme, ar fi consumat resursele financiare alocate pentru acele capabilităţi militare care au ajutat mai mult ucraina.
"Nu există arme magice în război, F-16 nu sunt și nici altceva nu este", a spus Milley.
Tot joi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Danemarca și Olanda preiau conducerea coaliției care ar urma să pregătească piloții ucraineni pe avioane de luptă moderne. El a precizat că Norvegia, Belgia, Polonia și Portugalia s-au angajat, de asemenea, să susţină pregătirea piloţilor ucraineni.
Coaliția plănuiește să instruiască inițial aproximativ 20 de piloți ucraineni, deși numărul exact va depinde de capacitatea țărilor de a sprijini proiectul, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta aceste detalii înainte de anunțul oficial.
Ucraina va avea nevoie de o rezervă de piloți care să învețe noțiunile de bază și care apoi să poată trece la manşa avioanelor de luptă, a spus purtătorul de cuvânt. În acest scop, prima etapă de instruire se va axa pe pregătirea de bază la sol a piloților ucraineni, care vor fi apoi pregătiți să învețe direct pe F-16.
Au rămas fără răspuns întrebările referitoare la cine va dona avioane F-16 după ce se va încheia această pregătire și ce rol vor juca SUA, în afară de a da undă verde transferului aeronavelor de la țări terțe către Ucraina.
Efortul privind F-16 a început abia acum, după ce președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că SUA va sprijini pregătirea mai multor pilori ucraineni pe aceste avioane, o schimbare majoră de abordare față de refuzul anterior al administrației de a aborda această problemă, spunând că aceste aeronave nu reprezintă o prioritate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News