Şeful spionajului militar american: Armata rusă reprezintă o amenințare existențială pentru SUA

S.I. Catalin |
Data publicării:
generalul Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare (DIA)
generalul Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare (DIA)

Directorul Agenției de Informații pentru Apărare, generalul Scott Berrier, a declarat în cursul unei ședințe care a avut loc joi în Congresul SUA că Armata Federaţiei Ruse este o „amenințare existențială” pentru Statele Unite.

"Armata rusă este o amenințare existențială pentru Statele Unite", a declarat generalul Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare (DIA), potrivit CNN.

Berrier a declarat că Rusia îşi foloseşte armata pentru a-şi menține influența asupra statelor aflate la graniţelor sale pentru a concura cu SUA.

Moscova continuă să investească în forțele sale nucleare strategice și astfel reprezintă amenințare pentru Statele Unite.

Comentariile lui Berrier vin în contextul unor relaţii tot mai tensionate între Rusia și SUA. SUA au impus noi sancțiuni împotriva Moscovei la începutul acestei luni din cauza intervenției sale în alegerile prezidențiale americane din 2020, a atacului cibernetic SolarWinds și a ocupației sale în curs și a încălcării drepturilor omului în Peninsulă Crimeea.

Referitor la capabilităţile Rusiei în materie de arme nucleare strategice, trebuie precizat că declaraţiile lui Berrier vin la scurt timp după ce un raport al Congresului SUA, publicat recent, a arătat că Rusia și China dețin deja rachete hipersonice care, cel mai probabil sunt armate cu focoase nucleare. 

Statele Unite au urmărit activ dezvoltarea armelor hipersonice - care se deplasează la viteze de cel puțin Mach 5 - ca parte a unui program început în anii 2000.

Finanțarea pentru armele hipersonice a fost relativ mică în trecut; cu toate acestea, atât Pentagonul, cât și Congresul au arătat un interes tot mai mare pentru dezvoltarea și implementarea cât mai rapidă a sistemelor hipersonice.

Acest lucru se datorează, în parte, interesului tot mai mare față de aceste tehnologii dezvoltate atât de Rusia cât și de China, ambele având o serie de programe de armament hipersonic și probabil dețin arme hipersonice operaționale - potențial armate chiar și cu focoase nucleare.

Majoritatea armelor din programul hipersonic al SUA, spre deosebire de Rusia și China, nu sunt concepute pentru a fi utilizate cu focos nuclear. Ca urmare, armele hipersonice americane vor necesita probabil o mai mare acuratețe și din punct de vedere tehnic vor fi mai dificil de dezvoltat decât sistemele chineze și ruse echipate cu armament nuclear.

Pentru anul 2021 Pentagonul a solicitat, pentru toate cercetările legate de dezvoltarea programului hipersonic, 3,2 miliarde de dolari - în creștere față de 2,6 miliarde de dolari în 2020.

Federația Rusă susține că este singura țară din lume care deține rachete hipersonice. 

Rușii susțin că au dezvoltat și testat deja cu succes rachete hipersonice Avangard și Kinzhal. În 2019 Vladimir Putin spunea că Rusia este singura ţară din lume care deține rachete hipersonice, precizând că e prima oară când Moscova conduce o astfel de ”cursă” a înarmării cu Occidentul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel