Șeful serviciilor de informații olandeze avertizează cu privire interesul ruşilor pentru infrastructurile maritime critice: Activităţile de spionaj s-au intensificat

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Nava de cercetare rusă Amiral Vladimirsky, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Nava de cercetare rusă Amiral Vladimirsky, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Olanda a împiedicat recent o posibilă operațiune de sabotaj împotriva instalațiilor maritime din zona economică exclusivă a țării, după cum s-a aflat.

În cadrul unei conferințe de presă din 20 februarie 2023, generalul-maior Jan Swillens, directorul Serviciului olandez de informații și securitate militară (MIVD), a relatat despre activitățile "din toamnă anului trecut" legate de o operațiune de spionaj a unei nave rusești care încerca să cartografieze infrastructura energetică din jurul apelor teritoriale olandeze, potrivit European Security&Defence

În cele din urmă, nu a existat niciun atac direct, cooperarea serviciilor de informații străine și militare, în colaborare cu Garda de Coastă și Marina Regală Olandeză, împiedicând orice operațiune de recunoaștere sau posibilă operațiune de sabotaj.

Deși nava de spionaj rusă a părăsit în cele din urmă zona, potrivit directorului MIVD, acesta a recunoscut că astfel de activități rusești în Marea Nordului erau cunoscute de ceva timp, deși obiectivele lor precise nu au fost determinate. Cu toate acestea, generalul Swillens a remarcat faptul că, pentru prima dată, acțiunea rusă împotriva unui parc eolian a fost observată și oprită.

"Presupunem că sunt foarte interesați de modul în care pot întrerupe aprovizionare cu acest tip de energie", a spus el.

Nu au fost furnizate detalii despre nava rusă și nici nu s-a precizat ora și locul în care s-au petrecut evenimentele.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022, care a încălcat dreptul internațional, s-a apreciat că amenințarea la adresa infrastructurii critice - care include sisteme de aprovizionare cu energie, conducte și cabluri submarine - a fost considerată ca fiind în creştere.

Acest tip de amenințare a ieșit brusc în evidență publică odată cu incidentele din septembrie 2022 asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică, deși, având în vedere că aceste conducte sunt deținute în majoritate de compania rusă Gazprom, rămâne nedeterminat cine a fost responsabil pentru aceste atacuri.

Parcurile eoliene de pe mare ar putea deveni din ce în ce mai mult ținte, pe măsură ce acestea continuă să contribuie tot mai mult la alimentarea cu energie a locuinţelor și a industriei. Prin urmare, pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu energie în orice moment, trebuie să se reducă la minimum întreruperile în funcționarea acestora.

Țările de Jos deţin atât parcuri eoliene, cât și instalații offshore de gaze și petrol în zona să economică exclusivă. Din cele aproximativ 160 de platforme de producție de gaze și petrol din Marea Nordului, unele sunt situate în apele teritoriale ale Țărilor de Jos.

Țara deține parcuri eoliene offshore în largul coastei de Nord, în timp ce noi instalații sunt, de asemenea, în construcție, de exemplu în largul coastei Zeeland. Guvernul olandez intenționează să își extindă capacitatea eoliană offshore totală de la 3 GW în prezent la 21 GW până în 2030. Țara are în prezent proiecte în construcție sau în curs de dezvoltare care vor atinge o capacitate totală de aproximativ 10,7 GW atunci când vor fi finalizate.

Belgia, Danemarca, Germania și Țările de Jos au convenit să accelereze și să extindă construcția de parcuri eoliene în Marea Nordului. Până în 2030, urmează să se producă în total 65 GW, în timp ce până în 2050 se vizează o capacitate totală de 150 GW.

În Germania, protecția terminalelor de gaze naturale lichefiate este, de asemenea, în prezent în discuție. Potrivit unei cercetări efectuate de postul german de televiziune ZDF, acestora li se aplică standarde de protecție mai scăzute, uzina de la Lubmin, la Marea Baltică, de exemplu, fiind deosebit de expusă atacurilor rusești.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel