Ls începutul mandatului său de președinte al Camerei, Johnson a spus că nu va supune la vot ajutorul pentru Ucraina până când cerințele partidului său privind înăsprirea măsurilor antimigrație de la granița cu Mexicul nu vor fi îndeplinite.
Potrivit relatărilor New York Times, schimbarea de poziție a lui Mike Johnson față de ajutorul pentru Ucraina a venit în principal după o serie de briefing-uri cu reprezentanți au structurilor de informații.
„Eu chiar cred în această informație. Cred că Vladimir Putin ar continua să mărșăluiască prin Europa dacă i s-ar permite. Cred că s-ar putea îndrepta către țările baltice data viitoare. Cred că ar putea intra într-o confruntare cu Polonia sau cu unul dintre aliații noștri NATO”, a spus Johnson.
Între timp, membrii dreptei republicane l-au acuzat pe Johnson de trădare și l-au îndemnat în mod repetat să inverseze cursul, se menționează în articol.
În orice caz, declarațiile și starea de spirit ale lui Johnson imediat după vot lăsau să se vadă că liderul republican era conștient că decizia de a supune la vot ajutorul pentru Ucraina i-a șubrezit poziția în rândul republicanilor, dar că înțelege contextul geopolitic și chiar istoric foarte delicat: "Dacă nu acționăm acum, consecințele vor fi devastatoare. Cred că am făcut ce trebuie, istoria va dovedi", a declarat Mike Johnson, la câteva minute după votul din plenul Camerei.
Discuții de informare revelatoare
Congresmanul Michael McCaul, care împreună cu Johnson și alți parlamentari au avut acces la datele secrete de informații într-o cameră specială securizată din Capitoliu, a numit schimbarea de poziție a președintelui Camerei drept „transformatoare”.
„ Deodată își dă seama că lumea depinde de asta”, a descris congresmanul McCall schimbarea de atitudine a lui Mike Jhonson.
Citând oameni familiarizați cu discuțiile, NYT raportează că una dintre cele mai influente întâlniri de informare a avut loc în februarie în Biroul Oval, când liderii Congresului s-au întâlnit cu președintele american Joe Biden pentru a discuta despre finanțarea guvernamentală și ajutorul acordat Ucrainei.
Publicația a raportat că, în timpul acestei discuții, directorul CIA William Burns și alți oficiali responsabili cu securitatea națională a SUA au încercat să-l convingă pe Johnson de cât de repede Ucraina rămânea fără muniții și cât de grave ar fi consecințele dacă apărarea sa antiaeriană nu ar mai fi întărită de americani cu arme.
Amintim că, zilele trecute, NYT făcea referire la astfel de informări, detaliu surprins și de DefenseRomania, într-un material dedicat votării la Cameră a ajutorului pentru Ucraina.
Johnson a fost convins să-și schimbe opinia cu privire la ajutorul acordat Ucrainei și alți trei lideri ai Congresului, în special senatorul Mitch McConnell, republicanul Kentucky, care a susținut puternic ajutorul militar pentru Ucraina, scrie NYT.
Publicația spune că Johnson a discutat inițial informal cu aliații săi, încercând să-și dea seama ce măsuri ar putea fi incluse în pachetul de proiecte de lege pentru a-l face mai acceptabil pentru republicani. O astfel de măsură a fost decizia de a plăti o parte din ajutor prin vânzarea activelor suverane rusești care fuseseră înghețate.
„Cred că a înțeles întotdeauna importanța acestui lucru și a crezut în importanța acestui lucru. Funcția vorbitorului este să încerce să găsească un consens și cred că a vrut să găsească un consens”, a declarat Mike Lawler, R-New York, pentru NYT.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News