Secretarul general al NATO, Mark Rutte, se așteaptă ca odată cu revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, acesta să întărească rapid și semnificativ alianța militară occidentală, relatează Agerpres.
„Cu președintele Trump din nou în funcție, vom „motoriza” cheltuielile și producția pentru apărare”, a anunțat Rutte pe platforma X.
Rutte i-a transmis „calde felicitări” lui Trump pentru învestirea sa ca cel de-al 47-lea președinte al SUA și lui JD Vance ca vicepreședinte.
„Împreună putem atinge pacea prin putere – prin NATO”, a conchis Rutte.
Secretarul general al NATO susţine că statele membre trebuie să treacă la o "mentalitate de război", invocând ameninţarea rusească, şi le-a sugerat chiar să investească în Apărare "o mică parte" din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistenţă socială.
Amintim că Trump a cerut țărilor membre NATO să aloce 5% din produsul lor intern brut pentru apărare, spre deosebire de 2% anterior, care era obiectivul NATO.
Noua țintă ar însemna dublarea sau mai mult decât dublarea alocărilor pentru majoritatea membrilor.
Germania și Franța și-au atins obiectivul NATO de 2% pentru cheltuieli
Germania şi-a îndeplinit obiectivul NATO de a cheltui 2% din Produsul său Intern Brut pentru apărare în 2024, a declarat luni guvernul, deşi cu mult sub solicitarea preşedintelui SUA Donald Trump, de până la 5%, relatează Reuters.
Sub guvernul de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz, Germania a intensificat cheltuielile militare de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022, atât pentru a furniza arme Kievului, cât şi pentru a-şi moderniza propriile forţe armate.
Dar Germania, cea mai mare economie a Europei, s-a confruntat cu constrângeri bugetare, fiind afectate perspectivele pentru noi angajamente de finanţare militară pe termen lung.
Totuși, Macron avertizează Europa că nu poate depinde doar de armele SUA.
Președintele francez a avertizat luni că miliardele de euro din banii contribuabililor cheltuiți pentru bugetele militare ale Europei nu ar trebui folosite pentru a cumpăra doar arme americane, făcând eforturi pentru mai multe investiții în industriile de apărare autohtone.
„Când spunem „să cheltuim mai mult pentru armatele noastre”, în multe țări înseamnă, mult prea des, „cumpărăm mai mult material american”.
Franța, care are o mare industrie importantă de apărare, s-a plâns adesea când alți membri ai Uniunii Europene au optat pentru a cumpăra arme americane atunci când există alternative franceze sau europene.
Decizia Germaniei din 2022 de a lansa sistemul de apărare aeriană „European Sky Shield” cu hardware american și israelian, ignorând o alternativă franco-italiană, l-a înfuriat în special pe Macron.
Macron a spus că Franța are acum „cea mai eficientă armată a Europei” și a îndeplinit obiectivul bugetului militar al NATO de 2% din PIB, dar nu se poate odihni pe lauri într-un moment în care SUA ar putea retrage trupele din Europa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News