Şeful NATO cere o anchetă în scandalul de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg
Secretarul General al Alianţei Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri o investigaţie asupra scandalului de spionaj în care sunt implicate Danemarca şi SUA, după ce o anchetă de presă a relevat că autorităţile daneze au ajutat Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA să intercepteze telefoanelor unor responsabili politici din Europa, ale căror ţări sunt la rândul lor membri ai Alianţei Nord-Atlantice, relatează DPA.

"Ţările implicate în acest caz sunt aliaţi în NATO. Trebuie să punem pe masă toate faptele şi să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat", a spus Stoltenberg pentru postul public danez de radio DR, transmite Agerpres.

El a declarat că acest caz pune Danemarca într-o lumină proastă, dar că încrederea în cadrul NATO rămâne intactă.

Jurnalişti de investigaţie de la radioteleviziunea daneză DR, precum şi de la media germane ca NDR, WDR şi Sueddeutsche Zeitung au dezvăluit duminică faptul că NSA ar fi interceptat telefoanele unor politicieni de vârf cu ajutorul unui software creat de serviciul secret al armatei daneze (FE).

Ancheta s-a bazat pe surse anonime şi pe analize interne ale FE din perioada 2012-2014.

Cancelarul german Angela Merkel, care ar fi fost unul dintre politicienii spionaţi, şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut de asemenea explicaţii din partea guvernului de la Copenhaga.

Premierul danez Mette Frederiksen a afirmat că nu a existat o supraveghere sistematică a aliaţilor. Ea şi-a exprimat convingerea că relaţiile Danemarcei cu Germania şi Franţa, de exemplu, nu au fost afectate.

Washingtonul a avut la rândul său un ton conciliant. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus miercuri că au fost rezolvate multe lucruri de la acest incident din 2014.

"SUA şi-au revizuit fundamental abordarea în privinţa supravegherii în străinătate. Preşedintele (Barack) Obama a emis atunci o directivă care a schimbat abordarea noastră în mod semnificativ", a afirmat ea.

"Vom continua să lucrăm cu aliaţii şi partenerii noştri europeni pentru a aborda orice chestiuni prin canalele corespunzătoare de securitate naţională", a adăugat Jen Psaki.

Citește și: Agenţia Naţională de Securitate a SUA a spionat-o pe Angela Merkel şi aliaţii europenii cu ajutorul serviciilor daneze

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel