Șeful NATO a convocat o întâlnire cu privire la încetarea focului în Ucraina

Întâlnire a președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski cu secretarul general al NATO, Mark Rutte - 3 octombrie 2024 / Foto: Biroul Președintelui UA
Întâlnire a președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski cu secretarul general al NATO, Mark Rutte - 3 octombrie 2024 / Foto: Biroul Președintelui UA

Încetarea focului în războiul din Ucraina va fi subiectul principal al întâlnirii convocate miercurea viitoare la Bruxelles de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte. 

La întâlnire vor participa reprezentanți ai Ucrainei, Marii Britanii, Franței, Italiei, Germaniei și Poloniei, precum și șefii Consiliului European, Antonio Costa, și ai Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Pe lângă viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina din partea partenerilor săi, discuțiile sunt de așteptat să se concentreze pe potențiala prezență a trupelor europene de menținere a păcii în țară, a informat agenția de presă poloneză PAP care a precizat că Polonia va fi reprezentată de președintele său, Andrzej Duda.

Agenția Reuters a anunțat ulterior că Ucraina va fi reprezentată de președintele său Volodimir Zelenski.

Miercuri, 18 decembrie, un summit UE-Balcanii de Vest va avea loc la Bruxelles, urmat, joi, de Consiliul European, la care participă cei 27 de șefi de stat și de guvern. Rezultatele întâlnirii privind o posibilă încetare a focului în Ucraina vor fi probabil discutate și acolo.

 

Trupe de menținere a păcii în Ucraina?

 

Ziarul american The Wall Street Journal, citând surse bine informate, a relatat că la o întâlnire recentă la Paris, unde a sosit pentru redeschiderea catedralei Notre-Dame reconstruită după incendiu, președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, le-a spus președintelui ucrainean și francez Zelenski și Emmanuel Macron că respectarea unei posibile încetări a focului în Ucraina ar trebui să fie supravegheată de militari din țările europene.

Trump, care în campania electorală a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, a mai spus în timpul întâlnirii de la Paris că Europa ar trebui să joace un rol major în apărarea și sprijinirea Ucrainei și că dorește ca trupele europene prezente în Ucraina să monitorizeze încetarea focului.

El nu a exclus în același timp că SUA vor sprijini într-un fel acest aranjament, chiar dacă nu sunt implicate trupe americane.

Cu toate acestea, premierul polonez Donald Tusk a declarat deja după întâlnirea de joi cu Macron la Varșovia că Polonia nu intenționează să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina după o posibilă încetare a focului.

 

China ar putea fi cheia păcii

 

De asemenea, Trump a făcut presiuni pe europeni să determine China să facă mai multe presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. El a discutat cu Macron despre utilizarea tarifelor ca mijloc de presiune în cazul în care Beijingul ar fi reticent să se conformeze.

Rusia și Ucraina au poziții diametral în privința unui posibil acord de încetare a focului.

Pentru ca discuțiile să aibă loc deloc, președintele rus Vladimir Putin cere Ucrainei să înceteze calea militară a recuceririi a „patru noi subiecți ai Federației Ruse”. Este vorba despre regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie pe care Rusia le-a ocupat parțial după invazia din februarie 2022 și apoi le-a revendicat ca fiind ale sale, încălcând complet dreptul internațional.

În același timp, între altele, Putin cere Ucrainei să se angajeze să nu adere la NATO.

Zelensky a respins acești termeni, pentru că asta ar însemna capitularea de facto a Ucrainei. Luni, însă, el s-a exprimat în favoarea unei soluții diplomatice, iar comentariile sale, potrivit Reuters, indică o deschidere tot mai mare către negocieri.

În același timp, însă, Zelenski continuă să depună eforturi pentru intrarea Ucrainei în NATO și pentru garanții eficiente de securitate care să asigure că Rusia nu va ataca din nou țara.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Marija Zakharova, care prezintă adesea neoficial opiniile Kremlinului pe lângă cele ale diplomației ruse, a avertizat miercuri că nu se pot aștepta concesii din partea Rusiei. „Dacă cineva se așteaptă ca Rusia să facă concesii, atunci evident că acești oameni nu au suficiente cunoștințe sau poate au o memorie scurtă”, a spus ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel