Păstrarea în fruntea SBU a unui om din afara sistemului de securitate, în condițiile în care un război cu Rusia era iminent, s-a dovedit o imensă greșeală - Ucraina a pierdut în doar câteva zile cea mai mare a teritoriului deținut acum de ruși, iar ofițerii SBU care au trădat s-au dovedit vitali pentru avansul Moscovei (mai ales în sudul Ucrainei - centrala Zaporijia sau Herson).
Ulterior, președintele Zelenski l-a numit vara trecută pe Vasil Maliuk (un ofițer activ din rândul SBU) la comanda serviciului, iar situația s-a schimbat.
”Nu ne putem dezvălui planurile. Ar trebui să rămână un șoc pentru inamic. Pregătim surprize”, a spus generalul-maior Vasil Maliuk în răspunsurile scrise la întrebările adresate de Politico.
”Ocupanții trebuie să înțeleagă că nu se vor putea ascunde. Vom găsi inamicul peste tot”.
Foto: Șeful GUR, Kirilo Budanov (stânga) și Vasil Maliuk, șeful SBU
SBU își desfășoară majoritatea operațiunilor pe teritoriul Ucrainei - în Donbas, Crimeea și Marea Neagră. ”Vom folosi toate metodele posibile pentru a o elibera de ocupant”, a spus Maliuk.
Când vine vorba de planificarea unor acțiuni pe teritoriul Rusiei, SBU spune că se concentrează doar pe țintele folosite în scopuri militare, cum ar fi coridoarele logistice pentru aprovizionarea cu arme.
Exemple au fost și până acum: sabotarea unui tunel și a unui pod feroviar în Siberia (deși SBU nu și-a asumat direct responsabilitatea), lovituri asupra navelor de război, bazelor militare.
”Toate operațiunile SBU despre care auziți sunt exclusiv munca noastră și tehnica noastră”, a conchis Maliuk.
„Bumbacul va continua să ardă”
Vasil Maliuk / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei, via Politico
Deși a evitat detaliile, Maliuk a dat câteva indicii. Țintele logistice și activele militare din teritoriul ucrainean ocupat vor continua probabil să fie în centrul atenției. Și apoi sunt lovituri care lovesc inamicul peste graniță.
”Căutăm mereu soluții noi. Deci bumbacul va continua să ardă”, a glumit Maliuk.
Ucrainenii folosesc cuvântul „bumbac” pentru a descrie exploziile din Rusia și teritoriile ocupate ale Ucrainei organizate de serviciile speciale ucrainene.
Proiectul de suflet al lui Vasil Maliuk: drona ”Maliuk”
Un aspect important va fi Crimeea și Marea Neagră, bazându-se pe operațiunile din acest an.
Proiectul de suflet al lui Maliuk este drona navală ”Sea Baby”, numită ”Maliuk” în ucraineană, care înseamnă „micuțu/mititelu”. Drona transportă aproximativ 850 de kilograme de explozibil și este capabilă să funcționeze în condiții de furtună, ceea ce face dificilă detectarea / Foto: Serviciul de Securitate al Ucrainei
”Cu ajutorul acestora , împingem treptat flota Mării Negre a Federației Ruse din Crimeea”, a spus Maliuk.
Dronele ”Sea Baby” au fost folosite și în atacul din iulie asupra podului Kerci care leagă Crimeea ocupată de Rusia continentală, precum și pentru atacuri asupra navelor rusești.
În octombrie 2022, dronele navale SBU au atacat Golful Sevastopol, avariand patru nave de război rusești. Anul acesta, dronele au lovit două port-rachete, un petrolier, o navă de asalt amfibie și au avariat, de asemenea, un mare remorcher militar și cea mai nouă navă hidrografică și de recunoaștere a Rusiei.
Acest lucru a forțat Moscova să-și mute o mare parte a flotei de la baza sa din Sevastopol, lăsând vestul Mării Negre fără o prezență consistentă de nave rusești și permițând Ucrainei să continue să-și folosească porturile pentru transport maritim.
Ținte legitime
Podul Kerci este încă în picioare după atacul cu un camion-bombă din 2022 și lovitura din luna iulie a acestui an, dar este deschis doar parțial, a spus Maliuk.
”Este o țintă legitimă pentru noi, conform dreptului internațional și regulilor războiului. Legea ucraineană ne permite, de asemenea, să atacăm această facilitate. Trebuie să distrugem logistica inamicului nostru”, a adăugat Maliuk.
Șeful serviciilor de securitate ucrainene a spus că Kievul își analizează cu atenție țintele înainte de a ataca - încercând să se mențină în regulile războiului, spre deosebire de Rusia, care a tras rachete, artilerie și drone atât asupra țintelor militare, cât și asupra țintelor civile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News