Șeful Forțelor Aeriene Române: Am putea avea primii piloți de F-35 în pregătire, în SUA, peste 7 ani

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania
Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Forțele Aeriene Române ar putea avea primii piloți de F-35 în pregătire, în SUA, peste 7 ani, însă numai dacă actualele planuri se respectă, a precizat generalul Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene, în exclusivitate pentru Știrile TVR. Pentru ca acest demers să fie dus la bun sfârşit, contractul în valoare de multe miliarde de dolari cu compania Lockheed Martin ar trebui semnat anul acesta.

Șeful Forțelor Aeriene Române spune că, dacă se respectă calendarul din acest moment, în mai puțin de un deceniu, am putea vedea primele avioane F-35 cu cocardă tricoloră.

,,Primele aeronave F-35 românești ar trebui să zboare, cu piloți români, pentru pregătire în 2030. În America! Pregătirea piloților, pregătirea personalului tehnic să înceapă și mai devreme și nu numai în America'', a precizat General Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, pentru jurnalistul Adelin Petrișor.

Forțele Aeriene Române (RAF) vor să cumpere varianta F-35 A, varianta fără aterizare pe verticală. Acesta este cel mai modern aparat de vânătoare. De fapt, o platforma cu senzori de ultima generație, invizibilă pentru radare.

Deocamdată, șefii aviației romane nu vor să spună câte avioane vor fi contractate și deci nu putem estima costurile.

General Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene: Dacă vorbim despre numere, evident că nu vă pot da un număr, dar undeva tot la trei escadrile ne ducem.

De exemplu, Polonia a contractat în urmă cu câțiva ani 32 de aparate F-35 A și plătește pentru întregul pachet 4,6 miliarde de dolari.

 

Câte F-35 își va permite România? Scenariul unei flote mixte formate din F-16 și F-35 după 2030 e foarte plauzibil

 

Generalul de brigadă (r.) Mircea Mîndrescu, primul comandant român al Joint Analysis and Lessons Learned Centre, la Lisabona (NATO), a declarat anterior pentru DefenseRomania că întregul proces de achiziție al F-35 va trebui pregătit ca la carte.

Pe data de 15 mai 2023 aviația militară a României a retras din serviciu bătrânele MiG-21. România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

Programul F-35 va fi implementat după 2030, moment în care România va deține deja 49 de avioane F-16.

Însă resursa de viață a celor 32 de F-16 norvegiene este limitată la maximum 10 ani. Cele 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia au o resursă mult mai mare, fiind la jumătatea vieții.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel