Neil Basu a spus că în cazul unui Brexit fără acord se vor pierde mijloace importante de combatere a infracţionalităţii.
,,Putem limita efectele negative, dar ele ar fi sisteme mai lente. Acele sisteme şi instrumente au fost dezvoltate în Uniunea Europeană pentru motive foarte bune. Ele au fost foarte bune. Noi tocmai am subscris la schimbul de date biometrice. Într-un scenariu de Brexit fără acord, am pierde toate acestea. Ar trebui să renegociem'', a subliniat oficialul britanic într-un interviu în care a atras, de asemenea, atenţia că sporirea personalului poliţiei şi al serviciilor de securitate nu mai este suficientă pentru combaterea terorismului.
Principalele trei avantaje care s-ar pierde printr-un Brexit fără acord sunt accesul rapid la informaţii prin baza de date a Sistemului de Informaţii Schengen II, datele privind numele pasagerilor şi capacitatea de a folosi mandatul de arestare european.
,,S-ar crea un risc imediat de a putea veni în această ţară oameni care sunt infractori ce au comis fapte grave sau chiar persoane date în urmărire, fără ca noi să avem cunoştinţă de asta. Se creează un risc'', a adăugat Neil Basu.
Un Brexit fără acord ar însemna ca Regatul Unit să revină la Convenţia europeană privind extrădarea, semnată în 1957, conform căreia extrădarea unui suspect ar putea dura chiar câţiva ani, comparativ cu şase săptămâni, cât durează prin folosirea mandatului de arestare european.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News