Şeful de stat major al armatei germane: În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, deoarece a trecut la o economie de război

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul german Breuer alături de cancelarul federal Olaf Scholz. Sursa Foto:Bundeswehr.
Generalul german Breuer alături de cancelarul federal Olaf Scholz. Sursa Foto:Bundeswehr.

În cinci-opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, așa că până în 2029 trebuie să fim pregătiți pentru asta. Creșterea capacităților de descurajare ar trebui să fie subordonată proiectelor de cooperare între forțele armate poloneze și germane, moment în care se așteaptă ca ''scutul antirachetă european'' să ajungă fie operaţional, a declara şeful de stat major al armatei germane (Bundeswehr), generalul Carsten Breuer.

Șeful apărării germane, aflat în prima sa vizită în Polonia în această săptămână, a discutat cu șeful Statului Major General al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukuła, despre cooperarea militară în cadrul NATO și UE, precum și despre continuarea sprijinului pentru Ucraina. El și-a reiterat asigurarea că aceasta va continua atâta timp cât va fi necesar.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, generalul s-a referit la proiectul ''European Sky Shield Iniţiative (ESSI)'' inițiat în 2022 de Germania și la declarația premierului Donald Tusk privind interesul Poloniei de a se alătura proiectului, indiferent de cum evoluează programelor naționale de apărare antiaeriană și antirachetă Narew, Pilica și Vistula.

Oficialul a reamintit că scutul european este menit să consolideze apărarea aeriană europeană comună, iar impulsul pentru această inițiativă a venit pe fondul agresiunii militare ruse din Ucraina. El a adăugat că, potrivit ESSI, după ce sistemele vor fi achiziționate, va fi sarcina Germaniei să le integreze în sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă IAMD al NATO.

 

Polonia are în vedere să se alăture proiectul ''European Sky Shield Iniţiative (ESSI)''

 

,,Personal, am fost foarte bucuros să aud că Polonia are în vedere să se alăture inițiativei. Este o situație avantajoasă pentru ambele părți, atât pentru Polonia, cât și pentru programul ESSI, acest anunț creează o oportunitate pentru forțele noastre armate de a coopera mai strâns în acest domeniu", a declarat şeful de stat major al armatei germane (Bundeswehr), potrivit Defence 24.

Germania a lansat ''European Skyshield Initiative'' (ESSI), o inițiativă care urmărește creșterea nivelului de securitate prin achiziționarea în comun de sisteme anti-aeriene în cadrul NATO.

,,Vorbim despre o apărare pe mai multe niveluri - cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune. Fiecare țară care se alătură acestei inițiative poate decide dacă să achiziționeze sisteme pentru o apărare pe mai multe niveluri sau să se concentreze pe unul singur. Până în prezent, avem 21 de țări care au aderat la ESSI, dacă și Polonia se va alătura, voi aprecia foarte mult acest lucru", a spus Breuer.

El a subliniat că inițiativa scutului aerian european "nu contravine proiectelor naţionale ale Poloniei". "Nu pot decât să văd beneficiile participării la acest proiect", a adăugat el.

Elemente ale sistemului Patriot dislocat în Polonia / US Army, flickr.

,,Printre sistemele cu care contribuie Germania se numără Iris-T, Skyranger și Patriot. Unele sunt în faza de planificare, altele în faza de achiziție, altele sunt deja disponibile pentru forțele noastre armate. Vom ajunge în mare parte la disponibilitatea operațională până în 2029", a declarat el.

Potrivit șefului apărării germane, principalul avantaj al ESSI este caracterul său european. "Achiziționarea unor cantități semnificative de echipamente de către mai multe țări reprezintă un punct de plecare mai bun pentru negocierea costurilor. În plus, o cooperare mai strânsă ne va ajuta să vedem spațiul aerian european ca un întreg. Aceasta este mai mult decât o abordare de tipul îmi protejez propria ţară'', a declarat generalul.

Întrebat despre proiectul de subordonare reciprocă a unităților blindate poloneze și germane care a pierdut avânt în ultimii ani, Breuer a subliniat că astfel de proiecte trebuie evaluate acum din punct de vedere practic.

 

2029: Anul în care Rusia ar putea ataca teritoriul NATO

 

,,Trebuie să ne măsurăm cooperarea prin eficacitatea descurajării noastre. Ne aflăm într-un moment în care trebuie să revizuim unele dintre inițiativele lansate înainte de atacul Rusiei împotriva Ucrainei. Cu siguranță nu aș renunța la proiectele care ne pot aduce mai aproape unul de celălalt. Cu toate acestea, spre deosebire de trecut, cooperarea nu este un scop în sine; ea trebuie să servească unor scopuri specifice. Trebuie să evaluăm în ce situații astfel de proiecte aduc beneficii forțelor noastre. Pentru mine, beneficiu înseamnă o mai mare eficacitate în descurajarea Rusiei. Acesta ar trebui să fie un criteriu de evaluare a cooperării noastre, mai ales în perspectiva anului 2029", a declarat el.

Baterii de sisteme Patriot, pregătite de armata germană pentru a fi desfăşurate în Polonia. Sursa Foto: Captura video Welt.

"Potrivit analizei noastre, acesta este anul în care Rusia va putea ataca teritoriul NATO. Nu ne pregătim pentru un război dorit, așa cum am făcut în timpul operațiunilor de răspuns în situații de criză, ci pentru un război de nevoie. Aceste pregătiri ne-au fost impuse de cel care poate opri și agresiunea în Europa: Putin", a subliniat generalul.

Acesta a arătat că "Rusia a trecut la o economie de război, ceea ce a determinat o creștere a producției militare și nu toate echipamentele sunt livrate pe linia frontului din Ucraina". "În cinci-opt ani, forțele armate rusești vor fi capabile să atace teritoriul NATO. Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă va avea loc un atac rusesc, dar Rusia va avea capacitățile necesare. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți în cinci ani", a declarat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel