Şeful Comitetului Militar NATO: Rusia se teme în realitate de democrație. Deciziile NATO de la Vilnius devin esențiale pentru rezistența europeană

Cătălin Costea |
Data publicării:
Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer / Foto: NATO
Președintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer / Foto: NATO

NATO va sprijini Ucraina în fiecare zi a războiului său defensiv împotriva Rusiei, a dat asigurări președintele Comitetului Militar NATO, Robert Bauer, în deschiderea întâlnirii care a avut loc pe 17 ianuarie la Bruxelles. „deoarece rezultatul acestui război va determina soarta lumii”, a subliniat acesta.

Potrivit lui Bauer, războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost niciodată asociat cu vreo amenințare reală la adresa securității Federației Ruse, care ar veni din partea Ucrainei sau a NATO.

Acest război se datorează faptului că Rusia se teme de ceva mult mai puternic decât orice armă fizică de pe Pământ: democrația. Dacă cetățenii din Ucraina pot beneficia de drepturi democratice, atunci locuitorii din Rusia vor dori în curând să le aibă și ei”, declară amiralul NATO.

În același timp, în opinia sa, poporul ucrainean și armata ucraineană apără democrația într-un mod pe care lumea nu l-a mai văzut până acum. „În întunericul războiului, ei sunt un far de lumină care arată lumii ce înseamnă să lupți pentru ceea ce crezi”, a formulat plastic Bauer.

 

Transformarea NATO

 

Pentru a consolida apărarea colectivă a NATO și pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru supraviețuire, este necesară o implicare a întregii societăți, a subliniat Bauer.

,,Avem nevoie ca actorii publici și privați să își schimbe mentalitatea, trecând de la o epocă în care totul era planificabil, previzibil, controlabil, la una în care orice se poate întâmpla în orice moment. O epocă în care trebuie să ne așteptăm la neprevăzut”, a subliniat acesta.

Transformarea NATO a reprezentat de altfel subiectul principal al întrunirii Comitetului Militar al Alianței finalizate cu prima ședință a Consiliului NATO-Ucraina în formatul șefilor de Stat Major.

Bauer a precizat că discuțiile se axează pe planurile regionale de apărare adoptate de NATO la summitul NATO de la Vilnius.

,,Acestea sunt cele mai cuprinzătoare planuri de apărare pe care le-a avut NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Niciodată până acum planurile de apărare ale NATO și cele naționale nu au fost atât de strâns legate între ele. Acest lucru va modela forțele noastre armate pentru deceniile următoare. Aliații lucrează acum în mod activ pentru a maximiza capacitatea de aplicare a acestor noi planuri de apărare”, a detaliat oficialul alianței.

Reamintim că în Documentul final de la Vilnius se arată că „pacea în spațiul euroatlantic a fost spulberată”, iar Rusia este definită drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților și a păcii și stabilității în spațiul euroatlantic”.

 

România se află pe marginea fragilă a Alianței

 

România, alături de fostele state comuniste, se află pe extremitatea cea mai fragilă a Alianței, o margine care trebuie întărită înainte ca lucrurile să scape de sub control.

Cele trei planuri regionale de apărare convenite la Vilnius - pentru Nord (Atlanticul și Arctica), pentru Centru (Baltica și Europa Centrală), pentru Sud (Mediterana și Marea Neagră) - completează deciziile anterioare prin care s-a stabilit că Forța de Reacție Rapidă a Alianței trebuie să crească de la 40.000 de militari la 300.000.

România este menționată cu scutul antirachetă de la Deveselu, pe care NATO va continua să-l finanțeze și să-l modernizeze, alături de celelalte sisteme sofisticate de apărare aflate în Polonia, Turcia și Spania.

Marea Neagră a fost declarată „de importanță strategică pentru Alianță” în textul final al summit-ului. Pe fondul agresiunii rusești în Ucraina, securizarea acestei regiuni, care a fost ignorată ani de zile de liderii occidentali, devine acum vitală.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel