Șeful aviației militare a României a trasat obiectivele pentru 2023 - anul în care ajung în țară primele F-16 norvegiene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

Anul de instrucţie 2023 a fost deschis oficial săptămâna trecută. Șeful Forțelor Aeriene Române a vorbit la început de an despre obiectivul ROAF în 2023, am ce va coincide cu ajungerea în România a primelor F-16 norvegiene.

Într-un mediu de securitate provocator, în contextul războiului declanșat de Rusia la granițele României, creșterea capabilităților militare e o prioritate. Însă tehnica are în spate militarul.

În cadrul emisiunii Pro Patria difuzată de Televiziunea Română, general-maior Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, a subliniat importanța resursei umane pentru aviația militară română. El precizează că siguranța personalului e obiectivul principal al ROAF.

„Cu toată atenția bine meritată asupra programelor de înzestrare, instrucția e despre oameni. Ei sunt cel mai important element al capabilităților. Începem un 2023 de instrucție complicat. Sunt multe provocări, dar prioritățile Forțelor Aeriene vor fi siguranța acțiunilor de instrucție. Siguranță la sol, în zbor și în poligon”, a precizat generalul Pană.

El a subliniat „necesitatea de a ne antrena exact așa cum vom lupta”, precizând că misiunile de instrucție ale Forțelor Aeriene Române acoperă scenarii complexe.

Cele mai vizibile misiuni ale piloților miliari români rămân cele de poliție aeriană.

Amintim că potrivit datelor oficiale de la finalul anului trecut, peste 153 de misiuni de Poliție Aeriană Întărită efectuate din România, au avut loc în bazinul Mării Negre de la începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei.

„Toate misiunile executate în această perioadă urmăresc creșterea efectului de descurajare și menținerea decidenților politico-militari și a conducerii Alianței în deplină cunoștință de cauză asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina, la Marea Neagră ori în Crimeea. Creșterea capacității de reacție în permanență a forțelor NATO de aici sunt misiuni firești, nu ies din normal și sunt conforme unor planuri făcute din timp”, a mai precizat șeful aviației militare române.

 

România, în goana după piloți și tehnicieni. În 2023 vin primele F-16 norvegiene iar MiG-urile 21 LanceR ies din serviciu

 

2. Sursă foto... (f-16-romania_37426500.jpg)

Sursă foto: MApN

România a semnat la finalul anului trecut contractul pentru achiziția a 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro, sumă care include și pachetul logistic.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2.

Cele două escadrile vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care formează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Primele F-16 norvegiene vor ajunge în țara noastră în 2023.

Desigur, pregătirea unui număr mare de piloți și tehnicieni într-un timp scurt rămâne o mare provocare pentru Forțele Aeriene Române.

În acest sens există demarate programe cu state partenere. 

Tot în 2023, la mijlocul lunii mai, vor ieși din serviciu bătrânele MiG-21 LanceR. Potrivit portalului Aviația Magazin, procesul de retragere a avioanelor MiG-21 LanceR din serviciul Forțelor Aeriene Române a început deja.

Anul trecut, după tragedia din județul Constanța, unde un MiG-21 LanceR s-a prăbușit iar mai apoi s-a prăbușit și elicopterul plecat în misiune de salvare, Ministerul Apărării și-a anunțat intenția de a scoate din serviciu MiG-urile. Astfel, până pe data de 15 mai 2023 avioanele mai sunt întrebuințate doar pentru „executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă”. Începând din luna mai ele vor fi scoase din serviciu.

CITEȘTE ȘI: Generalul american Robert Wheeler, despre criticile aduse F-16: România are nevoie acum de avioane. Nimeni nu anticipa invadarea Ucrainei acum 5 ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel