Șeful Armatei Franței, vizită în România. Generalul Vlad, șeful Armatei României salută prezența masivă a Franței: Avioane Rafale, MAMBA și conducerea unui Grup de Luptă

Darius Muresan |
Data publicării:
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei României. Photo source: Șeful Statului Major al Apărării (stânga), primindu-l pe generalul generalul Thierry Burkhard, Șeful Armatei Franței. Photo source: SMAp
Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei României. Photo source: Șeful Statului Major al Apărării (stânga), primindu-l pe generalul generalul Thierry Burkhard, Șeful Armatei Franței. Photo source: SMAp

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit joi, 22 august, la sediul MApN, cu omologul său din Republica Franceză, generalul Thierry Burkhard, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Discuțiile celor doi au vizat situația regională de securitate, îndeplinirea condițiilor pentru realizarea, în 2025, a capacității operaționale finale a Grupului de Luptă NATO, respectiv responsabilitățile structurilor din Hexagon dislocate în România în vederea consolidării posturii aliate de descurajare și apărare.

Generalul Gheorghiță Vlad a subliniat că, în ultimii doi ani, excelentele relații de cooperare dintre cele două armate pentru asigurarea apărării colective s-au reflectat inclusiv pe linia creșterii interoperabilității dintre structuri și în planul dezvoltării infrastructurii pentru instruire și cartiruire.

„Grupul de Luptă reprezintă materializarea coeziunii și unității euro-atlantice și europene în fața provocărilor actuale de securitate. Totodată, dislocarea temporară a unor capabilități aeriene franceze, precum și activitățile curente ale detașamentului francez de apărare antiaeriană MAMBA se înscriu în ansamblul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre”, a declarat șeful Apărării.

2. Generalul ... (generalul-thierry-burkhard-generalul-gheorghita-vlad_55655400.jpg)

Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei României. Photo source: Șeful Statului Major al Apărării (stânga), primindu-l pe generalul generalul Thierry Burkhard, Șeful Armatei Franței. Photo source: SMAp

Programul vizitei a inclus întâlnirea, în facilitățile Centrului Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu (jud. Brașov) a celor doi șefi ai Apărării cu militari din Grupul de Luptă NATO. În acest context, generalul Gheorghiță Vlad i-a mulțumit omologului său pentru participarea camarazilor francezi în comandamente aliate din România, la exerciții comune și în misiuni de stabilitate ale NATO și UE.

 

Rafale, MAMBA și un Grup de Luptă NATO, prezență masivă a Franței în România

 

1. Avion de l... (avion-rafale-franta_42076700.jpg)

Avion de luptă Rafale francez înarmat cu 6 rachete aer-aer MICA și racheta de croazieră nucleară ASMP. Sursa Foto: Defense.gouv.fr.

Amintim că în luna mai Franța a dislocat avioane de luptă de tip Rafale la Baza 86 Aeriană Borcea.

Nu e prima oară când avioane de luptă Rafale sunt dislocate în România. S-a mai întâmplat și în 2022, dar și anul trecut când francezii au participat la manevre comune alături de aviația militară română.

Franța conduce totodată grupul multinațional de luptă din România. Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu. 

Astfel, anul viitor o brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Desigur, obiectivul privind creșterea grupului la nivel de brigadă va fi atins treptat, o decizie oficială fiind așteptată la summitul NATO de la Washington din acest an.

Francezii participă însă activ și la apărarea antiaeriană a României. Astfel, în vara lui 2022 Franța a transferat în țara noastră un sistem  SAMP/T, cunoscut în Franța și sub numele de MAMBA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel