Șeful Armatei franceze nu crede că Armata europeană poate exista fără fuziune politică, dar admite: E posibil ca într-o zi americanii să nu poată ajunge în Europa

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța - Ministère des Armées (Facebook)
Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța - Ministère des Armées (Facebook)

La peste două luni după ce generalul Thierry Burkhard (șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Franței) a fost audiat (5 octombrie) în Comisia pentru Apărare și Forțe Armate a Adunării Naționale (Parlament), a fost dată publicității expunerea făcută de acesta în sesiunea cu ușile închise, a informat publicația franceză Zone Militaire, pe 17 decembrie.

În timpul audierii, Burkhard a făcut și unele referiri la viitorul securității europene.

 

Nu e încă momentul pentru o Armată europeană


1. Nu a sosit momentul înființării unei armate europene, este prima concluzie care reiese din expunerea generalului Burkhard.

„Avem nevoie de o armată europeană? Întrebarea este subînțeleasă atunci când vorbim despre Europa Apărării și răspunsul meu va fi concret: a decide să angajezi soldați în operațiuni înseamnă a decide că oamenii pot muri și pot cauza moartea. Este o responsabilitate considerabilă și nu cred că o astfel de decizie poate fi delegată oricărui alt organism decât președintele ales, așa cum este cazul Franței, sau Guvernul sau reprezentarea parlamentară a unei anumite țări” a răspuns generalul Burkhard.

„Dacă ajungem la o armată europeană, este pentru că va fi avut loc o fuziune politică. În schema comunitară actuală, cred că nu este posibil. Rămâne capacitatea fundamentală a aliaților de a lucra împreună, iar interoperabilitatea în cadrul Uniunii Europene și NATO a făcut progrese mari”, a adăugat generalul.

 

NATO poate convinge Europa că trebuie întărit pilonul european

 

2. Prin intermediul NATO, europenii pot ajunge la convingerea că trebuie consolidat pilonul european de apărare, o relație de contrapunere între Alianța nord-atlantică și Uniunea Europeană fiind contraproductivă, este o altă concluzie rezultată din audierea generalului Burkhard.

„Mai multe țări europene, care trebuie văzute așa cum sunt și nu așa cum ne-am dori să fie, cred, probabil pe bună dreptate, că securitatea lor colectivă depinde de NATO și că în această chestiune Uniunea Europeană se află într-un al doilea plan”, a subliniat generalul Burkhard. „Alianța Atlantică funcționează de zeci de ani” și (…), „războiul din Ucraina întărește opinia țărilor care văd lucrurile așa” (țările membre NATO care consideră Alianța drept esențială pentru securitatea lor – nota autorului). De asemenea, „trebuie să înțelegem asta”, a adăugat generalul.

Totuși, „asta nu înseamnă că trebuie să ne abținem de la a promova apărarea Europei și a spiritului de apărare european, din contră, astăzi, (acest demers – nota autorului) ar trebui făcut în cadrul NATO” pentru că „nu opunând Uniunea față de NATO vom face aceste state conștiente că în cadrul Alianței trebuie să se dezvolte un pilon european”.

Europenii „trebuie să realizeze că, posibil, într-o zi, americanii nu vor dori sau nu vor putea să vină”... Și dacă se va întâmpla așa ceva, ei (europenii – nota autorului) nu ar trebui să se găsească într-o situație în care să nu poată ”face nimic. (…) Să trecem prin NATO pentru a-i convinge pe aliații noștri din Europa să consolideze pilonul european de apărare”, a precizat generalul.

 

E nevoie de o strategie de securitate a Europei care să ia în considerare Rusia

 

3. Europenii trebuie să-și construiască o strategie de securitate a propriului continent, iar această strategie trebuie să ia în considerare Rusia, reprezintă o a treia concluzie reieșită din expunerea generalului Burkhard.

”Europenii trebuie să construiască, în următorii 5 – 10 ani, o strategie pentru securitatea continentului și să stabilească cum să ia în considerare Rusia, care probabil va fi slăbită, dar încă foarte prezentă. Acest lucru trebuie făcut cu NATO, desigur, dar este important ca țările europene să preia acest subiect. Americanii trebuie să ia parte la reflecția care urmează, dar nu o pot conduce, pentru că viziunea lor asupra securității în Europa nu este aceeași cu a noastră - la fel cum problemele văzute din Franța, Spania sau Italia pot diferi de cele văzute în Estonia sau Polonia”, a concluzionat generalului Burkhard.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel