Şefii serviciilor de informaţii aliate au aprobat înfiinţarea Academiei de Informaţii NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Asistentul secretarului general NATO pentru probleme de securitate şi intelligence, Arndt Freytag von Loringhoven. Sursa foto: NATO
Asistentul secretarului general NATO pentru probleme de securitate şi intelligence, Arndt Freytag von Loringhoven. Sursa foto: NATO

Şefii organizaţiilor civile, militare, de intelligence şi de securitate din ţările membre NATO s-au întâlnit la sediul Alianţei din Bruxelles, la 29 noiembrie 2018, pentru discuții privind combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice și a mijloacelor tradiționale de spionaj, potrivit unui comunicat al NATO.

Conferința a fost deschisă de secretarul general Jens Stoltenberg, împreună cu președintele român al Comitetului de informații civile al NATO și președintele canadian al Comitetului Militar de Informații. Pe lângă discuţii privind combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice şi a mijloacelor tradiţionale de spionaj, oficialii serviciilor de informaţii din ţările aliate au aprobat şi cadrul pentru înființarea unei Academii de Informații NATO. Oficialii serviciilor de informaţii din statele membre NATO au discutat împreună cu serviciile partenere și cu Uniunea Europeană despre tehnologiile emergente care au un impact asupra intelligence-ului și asupra cooperării dintre NATO și UE.

,,Astăzi, ne confruntăm cu tot mai multe provocări din partea Rusiei, care este din ce în ce mai sfidătoare, dar şi cu terorism şi instabilitate în Orientul Mijlociu. Rolul comunităţii de intelligence este de a gestiona aceste provocări şi de a oferi aliaţilor cele mai bune informaţii şi recomandări Consiliului Nord-Atlantic al NATO, a spus, asistentul secretarului general NATO pentru probleme de securitate şi intelligence, Arndt Freytag von Loringhoven.

Reprezentanții SRI au participat, alături de șefii organizațiilor civile, militare, de intelligence și de securitate aliate la sediul NATO din Bruxelles pentru discuții privind combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice și a mijloacelor tradiționale de spionaj.

Ca urmare a deteriorării climatului de securitate din 2014, NATO a creat o nouă divizie intelligence care se ocupă de analiza amenințărilor de securitate, bazându-se însă pe informațiile furnizate de serviciile de informații ale statelor membre NATO, se mai arată in comunicatul NATO.

O iniţiativă similară a fost lansat lunat trecut în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Apărării și de Externe ai Uniunii Europene.

Miniştrii Apărării şi de Externe din cele 25 de state membre semnatare ale pactului militar european PESCO, au anunţat că vor să pună bazele unei şcoli de spionaj pentru a pregăti următoarea generaţie de agenţi secreţi europeni, însă Marea Britanie şi Danemarca nu va lua parte la acest proiect. Conform proiectului, şcoala de inteligență și securitate îşi propune să ofere instruire statelor membre UE, în cooperare cu NATO și cu agențiile naționale, dar şi pentru pentru a consolida eforturile continue ale blocului de a centraliza operaţiunile de apărare şi securitate.

Înființarea unei școli comune de spionaj a UE ar fi un mare pas înainte pentru comunitatea de informații a blocului comunitar.

„Academia comună de informaţii a UE“ va „oferi instruire în disciplinele de informaţii şi alte sectoare specifice personalului din acest domeniu din statele membre“, a anunţat Consiliul U.E într-un comunicat remis după întâlnirea miniştrilor care a avut loc luni la Bruxelles.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel