România își reconfigurează planul de înzestrare a Armatei. Muniția și refacerea stocurilor, prioritare în contextul amenințării ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto
Angel Tîlvăr, în vizită la companii din industria de apărare din Bacău. Sursă foto: Angel Tîlvăr @OfficialPhoto

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care are pe agendă subiecte precum războiul din Ucraina şi înzestrarea Armatei, a început joi, la Palatul Cotroceni, şi este prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în data de 19 septembrie 2024, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi sunt incluse următoarele subiecte:

1. Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse.

2. De asemenea, vor fi discutate implicaţiile conflictului din Ucraina pentru România, mai ales în contextul repetatelor pătrunderi ale dronelor rusești pe teritoriul României.

Amintim că țara noastră încă nu și-a adaptat cadrul legislativ, iar avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene române nu pot distruge dronele care intră în spațiul aerian al României decât dacă urmează o serie de proceduri care se aplică în cazul aeronavelor pilotate de echipaj uman.  

Ce s-a decis în CSAT: În comunicatul CSAT, dat publicității după încheierea ședinței, se arată că ”S-au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, care să fie implementate la nivel național, precum și cu sprijinul Aliaților în cadrul NATO”.

 

România invocă ”interesul esențial de securitate” pentru a pune pe picioare industria de apărare

 

3. Pe agenda CSAT se mai află și Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025 - 2034.  Postura agresivă a Federației Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare.

Ce s-a decis în CSAT:Pentru protejarea intereselor esențiale de securitate și asigurarea securității aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate, cât și fabricarea și dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război”.

Se dorește ca, în viitor, să existe alocări bugetare mai consistente pentru industria de apărare, dublate de parteneriate între industria românească de apărare și companii străine: ”În acest sens, creșterea alocațiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct și asupra industriei de profil din România (...) prin atragerea de tehnologii noi, performante și know-how, prin colaborare cu companii din domeniu,”

4. Totodată, se vor discuta oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. În acest sens, este evocată "asigurarea ireversibilităţii parcursului european" al ţării vecine.

Ce s-a discutat în CSAT: au fost subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. ”Sunt provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat.”

5. De asemenea, membrii CSAT vor discuta şi despre Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună.

”Noul Pact stabilește un nivel de ambiție superior al UE în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, urmărind să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile prin promovarea unei abordări modulare, pentru a crește eficiența și viteza de răspuns a Uniunii Europene în ceea ce privește gestionarea civilă a crizelor, în condițiile unor resurse limitate”, se arată în comunicatul privind discuțiile care au avut loc în CSAT.

Documentul CSAT integral, AICI.

Reuniuni importante CSAT din perioada 2021-2024

Anterioara şedinţă a CSAT a avut loc la 20 iunie 2024. Membrii CSAT au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Donaţia se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent.

La şedinţa CSAT din 21 februarie 2024, principala temă abordată a fost situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România. Membrii CSAT au dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în contextul actual.

La şedinţa CSAT din 6 iulie 2023, a fost analizată şi implicarea României  în crearea în ţara noastră a unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16.

În cadrul şedinţei din 1 martie 2022 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a decis consolidarea semnificativă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

Material în curs de actualizare...

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel