Securizarea ''lacului NATO'': Exercitiul Flaming Sword 24 se încheie cu un mesaj puternic adresat Rusiei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Acest exercițiu multinațional anual al NATO are drept scop consolidarea capacităților de cooperare și coordonare ale forțelor pentru operaţii speciale din cadrul statelor membre NATO. În acest an, au participat peste 1 400 de soldați din 14 state membre din flancul estic.

 

În perioada premergătoare invaziei rusești în Ucraina și pe parcursul conflictului în curs, personalul militar al țărilor membre NATO și al altor națiuni a desfășurat exerciții în întreaga Europă. Astfel, de la războiul din Ucraina, forțele speciale ale NATO și-au intensificat cooperarea pe flancul estic și în alte părți ale lumii.

Forțele pentru operaţii speciale sunt unități militare foarte bine pregătite pentru misiuni complexe și cu un grad ridicat de dificultate. Ele pot efectua atacuri țintite, pot efectua misiuni de recunoaștere în spatele liniilor inamice - culegând informații despre inamic - și pot salva ostatici. Misiunile lor necesită o planificare și o execuție precise.

În timpul exercițiului Flaming Sword, comanda operațională a fost asigurată de Bundeswehr, care a fost responsabilă de o parte din mijloacele aeriene. Peste 14 țări au participat la acest exercițiu, care a avut loc în perioada iulie-august 2024.

Forțele speciale americane, ale căror elemente au fost prezente, au declarat că Flaming Sword 24 reafirmă angajamentul NATO pentru solidaritate, transparență și stabilitate regională. Prin îmbunătățirea interoperabilității și a pregătirii forțelor aliate pentru operații speciale, exercițiul servește drept model pentru viitoarele eforturi de colaborare, asigurând o poziție solidă de apărare în regiunile baltică și arctică.

Obiectivul este de a demonstra capacitatea Alianței de a apăra regiunea baltică, denumită uneori „lacul NATO”, care a devenit o adevărată zonă de tensiune de când țările de la Marea Baltică au aderat la alianță.

Flaming Sword nu a servit doar ca antrenament practic pentru soldați, ci s-a axat și pe planificarea strategică. Exercițiul a simulat diferite scenarii: participanții au trebuit să se apere împotriva atacurilor cibernetice, să securizeze infrastructura critică și să pună în aplicare operațiuni combinate pe uscat, în aer și pe mare. Aceste scenarii le-au permis să își testeze și să își îmbunătățească competențele în medii reale de luptă.

Exercițiul din Estonia, Letonia și Lituania s-a axat în special pe cooperarea dintre diferitele forțe armate naționale. Au fost implicate diverse forțe de sprijin, inclusiv submarine, alte nave de luptă și aeronave. În plus față de soldați, au fost implicate forțe de poliție și alte forțe de securitate din unele state participante.

Un alt aspect-cheie al exercițiului a fost integrarea tehnologiei moderne. NATO a folosit Flaming Sword pentru a testa noi echipamente și sisteme concepute pentru a spori eficacitatea și siguranța trupelor. Acestea includ sisteme moderne de comunicații, drone și sisteme de apărare cibernetică. Aceste inovații sunt esențiale în pregătirea NATO pentru provocările războiului modern.

Soldații au învățat să comunice eficient și să împărtășească informații pe baza protocoalelor pe care NATO le-a stabilit și le-a coordonat de-a lungul multor ani. Tacticile și strategiile comune au fost, de asemenea, comparate. În plus, cunoștințele valoroase obținute în urma exercițiului vor fi integrate în viitoarele programe de instruire.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel