Pe de altă parte, problema Nordului Îndepărtat este adesea trecută cu vederea sau nu i se acordă o importantă atât de mare. Cu toate acestea, întrebat de publicaţia Defense News în cadrul summitului care marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, a făcut câteva precizării despre modul în care Norvegia se raportează la poziţia sa geopolitica, aflată într-o zonă importantă și sensibilă din punct de vedere strategic.
„În această parte a lumii au loc schimbări importante. Aș dori să vă atrag atenția asupra a trei factori care ar putea avea implicații de securitate și apărare'', a precizat ministrul norvegian.
Primul are legătură cu fenomenul încălzirii globale
Topirea gheții, datorită creșterii temperaturilor, în zona arctică, va crește traficul transporturilor comerciale [în special între Europa și Asia] și va deschide noi oportunități economice, odată cu exploatarea sporită a resurselor naturale din regiune [pescuit, petrol, gaze, metale rare etc.].
Cu toate acestea, „această dezvoltare ar putea duce și la o creștere a activității militare în zona arctică", a spus Bakke-Jensen. Acesta este deja cazul Rusiei, care în prezent își consolidează capacitățile militare în Extremul Nord.
Al doilea ține de creșterea activității militare a Rusiei în Nordul Idepartat
,,În ultimii 10 ani, forțele armate ruse au trecut printr-o modernizare extinsă. Forța militară a Rusiei este astăzi mai mare decât în orice moment de la sfârşitul Războiul Rece. Protecția bazelor strategice militare din Peninsula Kola are cea mai mare prioritate. Submarine noi și silențioase intră în apele arctice'', spune ministrul norvegian.
,,Am observat mai multe atacuri simulate asupra țintelor norvegiene. Semnalele GPS de pe teritoriul norvegian au fost perturbate. Forțele armate ruse și-au îmbunătățit considerabil capacitatea de a muta cantități mari de personal și echipamente pe distanțe lungi într-o perioadă scurtă de timp. Exercițiile instantanee se fac aproape de granițele altor țări fără notificare ", remarcă el.
Al treia factor se referă la schimbările apărute în plan tehnologic
Inteligența artificială, sisteme autonome, platforme de arme fără pilot, roboți, rachete hipersonice și arme cu raza lungă de acţiune, toate aceste schimbări rapide afectează domeniul de aplicare al politicii de securitate și apărare. Tot mai mulți actori statali își îmbunătățesc capacitatea de a efectua operațiuni complexe, aplicând aceste tendințe în Artic, mai spune ministrul norvegian al Apărării.
Dar Rusia nu este singura țară care face din Nordul Îndepărtat o problemă strategică. Acest lucru este, într-adevăr, amintit în raportul publicat recent de Serviciul Danez de Informații al Apărării [Forsvarets Efterretningstjeneste - FET]. Neobișnuit, acesta din urmă face ca Groenlanda să fie prima să preocupare.
,,Am decis să începem evaluarea riscurilor [...] cu un capitol despre Arctică, deoarece interesele marilor puteri au un impact direct asupra Regatului Danemarcei", a declarat Lars Findsen, directorul FET.
Amintim că, vara trecută, preşedintele american Donald Trump a discutat în privat cu asistenţii săi ideea că Statele Unite să cumpere insula Groenlanda ca o modalitate de extindere a teritoriului țării.
Ideea de a cumpăra teritoriul îngheţat danez autonom dintre Oceanele Atlantic de Nord şi Arctic a fost luată în derâdere de unii consilieri ca o glumă, dar tratată cu toată seriozitatea de alți.
Groenlanda este bogată în zăcăminte prețioase și are un rol geopolitic şi strategic foarte mare
Și din motive întemeiate. Având în vedere dezvoltarea de noi arme de către Moscova [în special hipersonice], consolidarea militară a Rusiei și interesul crescând al Chinei pentru această regiune, Groenlanda este de interes strategic pentru Statele Unite, deoarece baza aeriană Thule este cea mai nordică instalaţie a armatei americane în această zonă.
Toată această bătălie geopolitică în această regiune, a determinat Danemarca să cumpere mai multe avioane de vânătoare F-35A, cele 27 de aeronave comandate de Conpenhage fiind insuficiente pentru a permite Forței Aeriene Daneze să monitorizeze și să protejeze Groenlanda.
Mai mult, Rusia nu este singura menționată în raportul FET. China este și ea, datorită ambiției sale de a prelua controlul asupra infrastructurii critice și a resurselor miniere din Groenlanda, prin investițiile sale. De exemplu, Shenghe Resources Holding, în cooperare cu China Naţional Nuclear Corporation [CNNC] și compania australiană Greenland Minerals Ltd, intenționează să extragă aproximativ 10 milioane de minerale rare, cum ar fi uraniu și toriu, ca parte a proiectului Kvanefjeld.
Mai mult, raportul FET pune la îndoială expedițiile științifice chineze în Groenlanda
Șeful serviciului militar de informații din Danemarca (FE), Lars Findsen, spune că serviciul sau de informaţii a monitorizat atent activitatea de cercetare a Chinei în Arctica și a constatat că militarii chinezi manifestă un interes din ce în ce mai mare pentru această regiune.
Cu toate acestea, raport publicat vineri, 29 noiembrie, de Serviciul Danez de Informații al Apărării, explică, de asemenea, că ’’Strategia Arctică’’ documentul publicat de Pentagon, în luna iunie, care trece în revistă principalele dezvoltări în regiune şi încearcă să propună o viziune pentru rolul Statelor Unite în Arctic, a contribuit la „ creşterea tensiunilor din regiune. "
Oricum ar fi, dacă Groenlanda este o sursă de îngrijorare pentru Danemarca, aceasta nu este singura. Raportul FE nu uită să menționeze spațiul cibernetic, precum și terorismul și flancul estic al NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News