Securitatea aliaților. NATO, evaluare comportament Rusia

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele membre NATO au evaluat implicaţiile comportamentului destabilizator al Rusiei asupra securităţii aliaţilor.

Ambasadorii statelor membre ale NATO au discutat joi, la Bruxelles, despre viitorul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce sâmbătă preşedintele SUA a anunţat retragerea ţării sale din acest acord, transmite Reuters. Reprezentanţii ţărilor aliate au transmis îngrijorările lor în legătură cu un nou sistem rus de rachete (9M729 sau SSC-8).

Ei au evaluat 'implicaţiile comportamentului destabilizator al Rusiei asupra securităţii' aliaţilor, relevă o declaraţie a NATO, potrivit căreia statele aliate vor continua să aibă consultări în legătură cu această 'chestiune importantă'.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă retragerea SUA din Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 km, încheiat cu Rusia în 1987. El a ameninţat totodată să crească arsenalul nuclear american pentru a contracara dezvoltarea şi desfăşurarea de către Rusia a noului sistem de rachete cu rază lungă de acţiune. Decizia preşedintelui american este departe de a fi acceptată în unanimitate în cadrul Alianţei, a recunoscut Jens Stoltenberg.

Uniunea Europeană a cerut anterior 'menţinerea acestui tratat crucial pentru securitate'. 'Tratatul INF este foarte important, dar nu funcţionează dacă nu este respectat. Statele Unite îşi respectă obligaţiile, dar Rusia le încalcă', a spus Jens Stoltenberg. 'Ambasadorii (ţărilor NATO) se vor reuni pentru a discuta despre consecinţele desfăşurării noilor rachete ruseşti pentru securitatea noastră', a anunţat el, indicând că se duc de asemenea discuţii şi cu Moscova pentru convenirea asupra unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia.

Cele 29 de ţări membre NATO desfăşoară începând de joi cele mai ample manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece. Această demonstraţie de forţă vizează testarea capacităţii Alianţei de a respinge o agresiune. 'Este vorba de un mesaj clar adresat tuturor agresorilor', a subliniat Jens Stoltenberg. Rusia a fost invitată ca observator la aceste manevre aliate şi 'noi sperăm că ea va evita orice comportament periculos', a avertizat secretarul general al NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel