Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping vor lansa, în regim de teleconferință, gazoductul „Forța Siberiei", potrivit Radio România Actualități.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care încearcă să îşi diversifice pieţele de export, în condiţiile în care în prezent exporturile ruseşti de gaze naturale merg în special în Europa.
Denumit ''Power of Siberia'', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontieră ruso-chineza. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropolă Shanghai, transmite AFP.
În mai 2014, Rusia a semnat un acord cu China, cea mai mare piață energetică din lume, pentru livrarea de gaze naturale pe un termen de 30 de ani. Acordul ruso-chinez prevede livrări pe 30 de ani în valoare de 400 de miliarde de dolari.
În lungime de 4.500 de kilometri, gazoductul va asigura livrarea către China a unui volum de 38 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, cu posibilitatea de creștere la 60 de miliarde.
Negocierile au durat în total aproape 20 de ani, iar participarea celor doi lideri la lansarea gazoductului are scopul de a demonstra Parteneriatul Strategic dintre cele două puteri. Pentru Rusia e și o dovadă că piața asiatică a gazelor este cel puțin complementară celei europene.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate in regiune si pentru strategia energetica a Moscovei in Asia", apreciaza analistii de la S&P Global Platts intr-un raport.
Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmand sa ajunga la 38 miliarde metri cubi pe an in jurul anului 2022-2023, adica 9,5% din cantitatea totala de gaze naturale consumata de China.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News