"Micile companii din aceste industrii sunt supuse la cele mai mari presiuni, în timp ce companiile mai mari şi mai diversificate, care sunt evaluate de Fitch, sunt mai bine poziţionate pentru a atenua impactul", subliniază Fitch.
Potrivit agenţiei de evaluare, preţurile la gaze naturale ar putea rămâne ridicate până la finele sezonului de iarnă, având în vedere gradul redus de umplere a depozitelor din Europa. "Cu toate acestea, ne aşteptăm ca preţurile să se modereze după ce cererea sezonieră se va reduce", subliniază Fitch.
Agenţia de evaluare reaminteşte că preţurile ridicate la gaze naturale au forţat unii furnizori din Marea Britanie să ceară sprijinul statului pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile către consumatori. Separat, Guvernul spaniol a introdus o taxă pentru producătorii de electricitate în ideea de a-i sprijini pe micii furnizori. "Actuala situaţie de pe piaţa europeană a gazelor ar putea accelera şi mai mult tranziţia energetică în sectorul utilităţilor spre regenerabile", apreciază Fitch.
Producătorii de îngrăşăminte au fost şi ei serios afectaţi de creşterea preţului gazelor naturale, un ingredient cheie în producţia de amoniu, care la rândul său este utilizat în producţia de îngrăşăminte. Mai multe facilităţi de producţie de amoniu din Europa şi-au redus producţia sau chiar au oprit temporar activitatea.
Problemele din sectorul de îngrăşăminte afectează şi producătorii din sectorul agriculturii şi alimentaţiei. Aceste firme ar putea să se confrunte cu o criză de îngrăşăminte şi preţuri crescute, ceea ce ar putea să le majoreze costurile în următorul sezon. Pe de altă parte, procesatorii de carne şi producătorii de băuturi răcoritoare, în special cei din Marea Britanie, se confruntă cu o criză de dioxid de carbon alimentar. "Producătorii de băuturi şi alimente diversificaţi geografic sunt mai bine poziţionaţi pentru a atenua astfel de lipsuri", apreciază Fitch.
Începând din luna ianuarie şi până în prezent, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.
Unele guverne, precum cele din Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19.
Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc miercuri pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News