Securitate energetică. O nouă mișcare americană în Marea Mediterană

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Sub atentă privire și în prezența Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, liderii Greciei, Israelului și Ciprului vor semna astăzi, 20 Martie, un acord pentru construirea unei noi conducte de gaze.

Conducta EastMed se va întinde pe o distanță de circa 1900 kilometri, legând depozitele mari de gaze offshore din Israel către Grecia prin Cipru (unde există și depozite mai mici). Conducta este prevăzută să transporte 10 miliarde metri cubi de gaz pe an - suficient pentru a satisface aproximativ 10% din necesarul Europei.

Prin prezența sa la ceremonia semnării acordului, Pompeo dorește să elimine orice dubiu că SUA nu ar fi interesate de această conductă de gaz. Mai mult, SUA transmit un semnal serios Turciei, care de luni de zile transferă material militar naval și vase de război, pentru a își exprima dorința expresă de a fi parte a a jocului gazier din Mediterana de Est. Căci prin Ciprul turcesc, nerecunoscut internaţional de nimeni în afară de Turcia, președintele Erdogan își anunță intenția fermă de a nu lăsa o asemenea oportunitate economică să treacă pe lângă el. Prin presiunile pe care le pune, atât public, cât, în special, privat, Turcia exprimă pozițiile sale neo-otomane bine cunoscute, fundamentale pentru menținerea imaginii sale de putere regională care nu dorește și nu poate fi ignorată.

Mai mult, prin prezența americană la semnarea documentului, se transmite un semnal clar și Europei, în special Germaniei. EastMed ar putea oferi Europei o alternativă la gazul rusesc, care reprezintă în prezent două cincimi din importurile europene de gaze. În plan regional, acordul solidifică relațiile dintre Grecia, Israel și Cipru care sunt și aproape singurele trei democrații din regiune cu interese majore în relația direct de securitate cu SUA. Astfel, triunghiulația sponsorizată de către actuala administrație americană vine să reliefeze eforturile sale de a nu lăsa principalii actori regionali Iran, Turcia și Rusia să își declare fără îngrădire intereselor lor zonale.

Indiferent de semnalele SUA și de efortul diplomatic enorm, analiștii financiari atrag serios atenția că dacă prețul gazului nu va fi scăzut, Europa nu va cumpăra din această sursă alternativă. În plus, Turcia, inițial un punct de tranzit al conductei, a amenințat că va întrerupe proiectarea. Ca să demonstreze că nu glumește, în chiar ziua semnării acordului dintre cei trei a făcut exerciții navale în estul Mediteranei. Ambele elemente, cele de cost și cele militare pot deveni argumente serioase pentru ca Germania să nu dorească să devină consumator al gazului din Mediterana, în acest mod transferând problemele de securitate existente unic pe umerii SUA și Israel. Un viitor care nu arată strălucit pentru nimeni, în cazul în care Turcia, exploatând hegemonia germană din Europa, va dori să își ajute aliatul regional Rusia, în a își vinde numai el gazul consumatorilor europeni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel