"Toți am văzut speculații în mass-media despre această conductă de gaz. Nu sunt altceva decât speculații mass-media", a răspuns acesta la întrebarea agenției ruse de stat TASS privind perspectivele construirii unei conducte prin Siria și Turcia pentru a furniza gaze naturale Europei.
„Noi, în Qatar, suntem hotărâți să sprijinim poporul sirian în ceea ce privește asistența umanitară și tehnică, așa cum este cazul Aeroportului Internațional Damasc și, de asemenea, să discutăm despre toate tipurile de asistență tehnică în infrastructură”, a adăugat al-Ansari, care este și consilier al primului ministru. „La nivel economic, în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, nu putem spune nimic în această problemă”.
Ideea unui gazoduct Qatar - Turcia este în discuție încă din 2009, dar, potrivit Ankarei, implementarea proiectului s-a confruntat până acum cu opoziția regimului sirian condus de Assad.
Pe 4 ianuarie, ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, a declarat totuși că gazul din Qatar ar putea ajunge în Europa prin Turcia, cu condiția să fie stabilit un sistem de transport sigur în Siria și ca regiunea să ajungă la un nivel optim de stabilitate.
Fiind al treilea cel mai mare deținător de rezerve de gaze naturale și al șaselea cel mai mare producător, Qatarul joacă un rol semnificativ pe piețele globale de energie. De asemenea, potrivit Forumului țărilor exportatoare de gaze naturale, Qatarul a devenit al treilea cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate în noiembrie 2024, după Statele Unite și Australia.
Trebuie remarcată, în același timp, colaborarea foarte bună dintre Qatar și Turcia pentru reconstrucția rapidă a Siriei. În acest context, Agenția de știri siriană SANA, deținută de stat, a informat marți că Siria urmează să primească două nave generatoare de energie electrică din Turcia și Qatar pentru a compensa lipsa severă de energie cauzată de daunele extinse ale infrastructurii în timpul președintelui Bashar al-Assad.
De asemenea, Statele Unite au anunțat pe 7 ianuarie o scutire de șase luni de la sancțiuni pentru tranzacțiile cu instituțiile guvernamentale siriene, cu scopul de a facilita ajutorul umanitar. Scutirea, în vigoare până la 7 iulie, permite anumite tranzacții legate de energie și remitențe către Siria, fără însă a ridica deocamdată nicio sancțiune existentă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News