Medvedev a subliniat că cooperarea în domeniul energiei este „emblema relațiilor” dintre Rusia și Bulgaria. În cadrul delegației ruse a fost prezent la discuții și directorul general al Rosatom, Alexei Lihacev. Rosatom și-a anunțat deja intenția de a participa la licitația pentru construirea CNE Belene ca antreprenor general, potrivit publicației Pagina de Rusia.
În ciuda faptului că Sofia organizează o licitaţie publică, Rosatom va participa garantat la proiect cel puţin în calitate de consultant, a declarat premierul Borisov.
Istoria centralei nucleare de la Belene este rezultatul relațiilor complicate dintre Rusia și Bulgaria după prăbușirea blocului socialist. Construcția centralei nucleare a început la mijlocul anilor 1980, dar în 1990 proiectul a fost suspendat din cauza lipsei fondurilor și a protestelor publice.
În 2005, a fost făcută o a doua încercare de a resuscita construcția. Proiectul a fost anulat în 2012 din cauza lipsei de investitori și a presiunilor din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, care au cerut Sofiei să-şi reducă dependența energetică față de Rusia.
După soluționarea litigiilor, Bulgaria a trebuit să despăgubească compania Atomstroyexport din Rusia cu 600 de milioane de euro pentru cele două reactoare nucleare deja furnizate.
Acum, aceste reactoare ar trebui instalate la noua CNE, spera guvernul bulgar.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News