Adresându-se în timp ce se deplasa pentru a participa la o reuniune la Riga, capitala Letoniei, Stoltenberg a afirmat că Alianţa ar putea oferi formare, capacitate şi angajament pentru Kiev, dar că este important să se facă distincţia între Ucraina şi aliaţii din ţările baltice care beneficiază de garanţii de apărare reciprocă în calitate de membri ai NATO.
Tot astăzi, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avertizat la Riga ca orice nouă "agresiune" a Rusiei împotriva Ucrainei ar conduce la un răspuns "serios".
"Orice escaladare din partea Rusiei ar fi de mare îngrijorare atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune ar avea consecinţe serioase", a spus el într-o conferinţă de presă cu omologul său leton Edgars Rinkevics.
Secretarul de stat nu a vrut să spună mai multe despre natura unei eventuale riposte, precizând că doreşte mai întâi "să consulte" aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO marţi şi miercuri în capitala Letoniei.
"Suntem foarte îngrijoraţi de mişcările pe care le vedem" din partea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina, a reiterat el.
"Am văzut de mai multe ori strategia Rusiei", ce constă din "a crea provocări" care să justifice acţiunile Moscovei, a estimat Antony Blinken,
Ucraina şi-a îndemnat luni aliaţii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la orice invazie, estimând că o ofensivă a Moscovei ar putea fi declanşată "cât ai clipi", într-un moment în care mişcările de trupe ruse îngrijorează Occidentul.
"Ar fi mai bine să se acţioneze acum, nu mai târziu" pentru "a reţine Rusia", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmytro Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă online.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News