”Mă îngrijorează serios divergenţele de viziune (între aliaţi) în Mediterana orientală, decizia Turciei de a achiziţiona sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400 şi încălcările drepturilor democratice în Turcia”, a declarat el într-o conferinţă video cu membrii Subcomisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European, transmite Agerpres.
”NATO grupează în prezent 30 de aliaţi diferiţi, cu geografii diferite, cu diferite coaliţii la putere”, a remarcat el. 'NATO este o platformă de discuţii şi rolul său este de a reduce tensiunile. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt motive de îngrijorare', a insistat el.
Stoltenberg a minimalizat până în prezent problemele ridicate de comportamentul Ankarei, comentează AFP.
”Turcia este un aliat important care a jucat un rol esenţial în lupta împotriva Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Stat Islamic), care a suferit un număr important de atacuri teroriste şi care adăposteşte pe teritoriul său mai multe milioane de refugiaţi”, declara el, făcând un bilanţ al reuniunii miniştrilor apărării din NATO la 17 februarie.
Atitudinea Turciei a fost criticată de fostul secretar de stat american Mike Pompeo la începutul lunii decembrie, iar poziţia noii administraţii a preşedintelui Joe Biden este extrem de aşteptată de către aliaţii membri ai Uniunii Europene, invitaţi să se pronunţe cu privire la relaţiile lor cu Ankara la summitul european programat pentru 25-26 martie.
La ultima sa participare la reuniunea cu omologii săi din NATO, Mike Pompeo denunţase 'abaterile' Turciei de la regulile Alianţei şi ”politica faptului împlinit” adoptată de Ankara în mai multe crize regionale.
Pompeo a deplâns că Turcia ”a luat ostatice'”planurile de apărare şi parteneriatele preconizate de NATO şi a acuzat Ankara de ”slăbirea coeziunii Alianţei”.
Miniştrii de externe din cele 30 de ţări membre NATO urmează să se reunească în 23-24 martie. Aceasta va fi prima participare a noului secretar de stat american Anthony Blinken şi, potrivit mai multor surse, reuniunea ar putea să aibă loc cu prezenţă fizică, o premieră de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News