Ungaria este de acord să nu se opună prin veto sprijinului NATO destinat Ucrainei, atâta timp cât nu este forțată să dea o mână de ajutor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că a discutat cu Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, în cadrul unei întrevederi, despre decizia privind viitorul summit NATO de la Washington. Stoltenberg consideră că Budapesta nu va bloca decizia.

Ungaria a fost de acord miercuri să nu se opună prin veto sprijinului NATO pentru Ucraina, dar premierul Viktor Orbán a insistat că guvernul său nu va furniza nici fonduri, nici personal militar pentru orice efort comun privind asistența militară, potrivit AFP.

La summitul de luna viitoare de la Washington, președintele american Joe Biden și omologii săi din NATO sunt așteptați să ajungă la un acord cu privire la un nou sistem de asistență mai previzibilă și pe termen lung în materie de securitate și de pregătire militară pentru forțele armate ucrainene aflate în dificultate.

Aliații occidentali ai Ucrainei încearcă să consolideze sprijinul militar pentru Kiev în timp ce trupele rusești lansează atacuri de-a lungul liniei de front de peste 1.000 de kilometri, profitând de o întârziere îndelungată a ajutorului militar american.

Stoltenberg a afirmat că a declarat la întâlnirea cu Orbán că obiectivul NATO este pacea, iar Alianța "este chemată să prevină războiul, să prevină conflictele, dar să facă acest lucru asigurându-se că avem o descurajare credibilă și asigurându-se că nu există loc pentru calcule greșite din partea Moscovei sau a oricărui alt adversar cu privire la capacitatea noastră de a apăra toți aliații".

,,De asemenea, sunt absolut convins că Ungaria va fi de acord cu declarațiile pe care le vom face la un summit NATO, reflectând valorile și principiile fundamentale ale NATO", consideră Stoltenberg.

El a recunoscut, totuși, că "a existat o chestiune particulară" - formatul destinat sprijinirii Ucrainei, în care NATO va avea un rol principal în coordonarea asistenței de securitate și a instruirii pentru Ucraina - "în care au existat opinii diferite".

,,Orbán a spus clar că Ungaria nu va participa la aceste eforturi ale NATO. Eu am declarat că accept această poziție", a comentat Stoltenberg.

El a adăugat că Budapesta a promis să respecte toate angajamentele în cadrul NATO și să continue să finanțeze bugetul comun al Alianței.

În luna mai, Orbán a declarat că Ungaria își "reconsideră" statutul de membru NATO pentru a evita eventuala participare la viitoare operațiuni în afara Alianței și pentru a crește sprijinul pentru Ucraina din partea NATO.

În urma întâlnirii cu Stoltenberg, Orbán a declarat că au stabilit formatul de interacțiune în ceea ce privește neblocarea de către Budapesta a deciziilor privind Ucraina în NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel