Mircea Geoană a detaliat principalele amenințări pentru Alianță și pentru România

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unei emisiuni tv, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a trecut în revistă principalele amenințări pentru NATO inclusiv pentru România.

Publicitate

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a detaliat în cadrul emisiunii Punctul de întânire, la Antena 3, realizată de Radu Tudor, care sunt principalele amenințări pentru NATO și implicit și pentru România.

 

1. Terorismul în spațiul aliat, Europa și America de Nord

"Sunt amenințări autentice, poate pe paliere diferite, adică riscurile venind din partea unor organizații non-stat, teroriste, mișcări radicale sunt diferite față de riscurile care vin din partea unui stat, să spune Federația Rusă. Sunt tipologii diferite dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin distructive, mai puțin periculoase pentru mișcările politice. Efectul migrației, mutațiile de natură socială, politică și de admfosferă în Occident sunt semnificative", a spus Mircea Geoană.

 

2. Valul masiv de migrație în special musulmană care generează curente politice extremiste în mai multe țări europene

 

"Pentru că acest amestec de decenii de import de forță de muncă ieftină din fostele colonii, din Africa, din Orientul Mijlociu, India, Pakistan în cazul Marii Britanii, au condus deja la o anumită formă de modificare a matricei etnice inițiale. Brexitul, votul de la Londra care se va finaliza prin ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anul viitor, rapid, a fost un vot, în mare măsură, emoțional. Acesta a fost dat și de un fel de suprasaturare cu atât de mulți emigranți", a detaliat secretarul general adjunct al NATO.

"Trebuie să spunem că valul recent de emigrație din Polonia, din Bulgaria și România a adăugat și el un plus. Dacă nu ar fi fost atentatele teroriste pe care englezul, neamțul, francezul, italianul, grecul obișnuit să le fi simțit atât de mult pe propria piele, probabil că azi acest, capabil să asimileze și etnii și religii diferite ar continuat, probabil, să funcționeze", a mai adăugat Geoană.

"Acest amestec extrem de exploziv între prea mulți străini în țara ta și riscul ca acel străin, în capul tău, să fie asociat cu riscul de teroare și de radicalizare, reprezintă un ingredient care va rămâne multe decenii și care va genera politicieni. Nu m-ar mira, ca în următorii ani de zile să existe un atac mult mai sistematic la libera circulație în Uniunea Europeană. Nu este exclus", a atras atenția Mircea Geoană.      

 

3. Agresiunile militare permanente ale Rusiei atât în bazinul Mării Negre cât și în unele state aliate, Marea Britanie și Germania, acolo unde au fost executate asainate de comandouri speciale

4. Atacurile cibernetice care pot îngenunchea rețeaua administrației unui stat

 

"Rusia rămâne un jucător care crează dificultăți, care și-a mărit raza de acțiune inclusiv în Orientul Mijlociu... a început să pună din nou piciorul... deja în Siria este un jucător determinant", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

"În Libia am văzut forțele paramilitare rusești încercând deja să își facă jocul, vedem cum încearcă deja să capteze interesul liderilor africani... La Soci a fost un summit foarte mare... Este o problemă legată de faptul că în unele țări din Europa există și o dorință firească de a avea o relație normală cu Rusia. Nimeni nu are un interes de a crea un nou război rece, de a reporni o cursă a înarmărilor, de a reporni o cursă a înarmărilor nucleare, nu este interesul Alianței să facem așa ceva. Cred că această politică, pe două paliere, pe de o parte... extrem de clar apărând și investind în continuare, foarte robust, în securitatea țărilor expuse din flancul estic din Marea Neagră și în zona Mării Baltice, se numește descurajare. Descurajare printr-o chestiune apăsată și foarte serioasă. Neagresivă, neostentativă, dar serioasă. Ea trebuie îmbinată cu dialog. Și în clipa în care, lucruri care nu se fac - anexarea Crimeei, războiul din Donbas, modul în care se infiltrează în sistemele noastre democratice și de alegeri- încetează sau ajung la o formă de codificare împreună cu noi, cu NATO, cu lumea occidentală, cu SUA, atunci, evident că toată lumea și-ar dori o relație mai puțin încordată cu Federația Rusă", spus Geoană. 

 

5. Creșterea și infiltrarea Chinei în spațiul occidental

 

"Marele jucător, elefantul gigantic din cameră este evident ascensiunea Chinei... Dacă ați observat la Londra, în declarația noastră finală a fost introdusă, pentru prima dată, o referire la China ca <oportunitate și provocare>.  Am fost foarte, foarte atenți să nu dăm sentimentul că avem nevoie de un nou adversar și nu acestea este sensul declarației noastre. Dacă vă uitați la declarația Uniunii Europene legată de China, inclusiv în discuția despre 5G și despre alte lucruri, Uniunea Europeană a etichetat China ca fiind un <risc sistemic>. În sensul că nu este doar un risc de securitate sau economică ci este un model de organizare autoritar care reprezintă un risc sistemic pentru lumea occidentală", a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Vezi și: Stoltenberg, despre relația NATO cu Rusia: Întrevedere cu Putin, dar în contextul potrivit   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel