Publicitate
„Dacă erau prizonierii noștri acolo? Pot să vă spun cu siguranță că nu. Spun asta pe baza experienței pe care am avut-o după incidentul din Teheran și pe baza a ceea ce s-a întâmplat în continuare. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, atunci cantitatea de material biologic, ceea determinată de, să spunem, cadavre, ar fi fost semnificativă”, a declarat Danilov în interviul acordat publicației Babel. (Reamintim că în 2020 un Boeing 737-800 ucrainean a fost doborât de apărarea antiaeriană iraniană, iar partea ucraineană a participat la desfășurarea anchetei.)
În opinia oficialului ucrainean, dacă lucrurile ar fi stat așa cum pretinde partea rusă, Kremlinul s-ar fi folosit pe deplin de aceste filmări, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Acest material biologic nu era acolo, iar ei aveau toată povestea pregătită. Deci să așteptăm, trebuie doar să așteptăm. Dacă s-ar fi întâmplat asta, atunci, credeți-mă, Lavrov ar fi spus-o în gura mare la ONU și ar fi arătat totul. Nu au nimic de arătat pentru că, dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu adevărat, ar fi fost o imagine complet diferită”, a specificat secretarul CSNA.
Pe de altă parte, Kievul nu știe dacă prizonierii care ar fi trebuit să fie schimbați pe 24 ianuarie sunt în prezent în viață, în timp ce comisia rusă de investigații susține că au fost găsite rămășițele a 74 de persoane la locul impactului aeronavei cu solul.
Despre accident
Un avion de transport militar Il-76 s-a prăbușit pe 24 ianuarie în regiunea rusă Belgorod, în vecinătatea satului Yablonovo.
Comisia rusă care a investigat accidentul a anunțat că a identificat rămășițele tuturor celor uciși în urma prăbușirii avionului. Aceasta a declarat că, în total, în zona în care s-a prăbușit avionul au fost descoperite peste 670 de fragmente din cadavrele victimelor, precum și documente personale parțial conservate.
Potrivit anchetatorilor ruși, rămășițele găsite proveneau de la șase membri ai echipajului, trei ofițeri de poliție militară și 65 de militari ucraineni, prizonieri de război.
Comisia de anchetă, citând rezultatele examinării, precizează că avionul a fost doborât de o rachetă ghidată antiaeriană MIM-104A lansată de un sistem antiaerian Patriot. Același lucru l-au susținut și oficiali americani citați de New York Times, însă întrebarea dacă au existat prizonieri de război ucraineni la bord rămâne încă fără un răspuns clar.
Autoritățile americane nu au confirmat identitățile pasagerilor, dar nu au exclus posibilitatea ca cel puțin unii dintre aceștia să fi fost prizonieri de război ucraineni. În același timp, oficialii americani și ucraineni atrag atenția că Federația Rusă ar putea exagera numărul deceselor pentru a crește impactul mediatic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News