Se tem SUA de Iran deși beneficiază de o forță militară net superioară? O politică mai agresivă ar putea preveni un război inevitabil

Liviu Bejenariu |
Data publicării:
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook
Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook

Lawrence J. Haas, expert în relații internaționale la American Foreign Policy Council, a publicat o analiză în care punctează faptul că actuala administrație americană ar trebui să aibă o politică mult mai dură cu Iranul pentru a preveni ceea ce mulți numesc un război inevitabil în regiune.

Lawrence J. Haas și-a prezentat luna aceasta analiza în publicația americană National Interest, considerând că politicile privind acordul nuclear cu Iranul al actualei administrații americane și modul în care acționează America în relația cu Iranul ar putea mai degrabă grăbi un război decât să-l prevină.

Acesta amintește că ayatolahul Ali Khamenei a declarat inclusiv faptul că atacul Hamas asupra Israelului face parte dintr-un război mai amplu prin care Iranul urmărește „dezamericanizarea” Orientului Mijlociu.

În ciuda unei forțe militare impresionante, SUA sunt provocate periodic de iranieni prin proxy. 

Deși Hass crede că SUA au nevoie de o politică mult mai agresivă în relația cu Iranul pentru a descuraja regimul fundamentalist de la Teheran, trebuie precizat că răspunsul SUA după masacrul Hamas din 7 octombrie a fost cât se poate de prompt, cele două portavioane ajunse în regiune, împreună cu grupurile lor de luptă, reușind să descurajeze orice actor non-statal sau statal să intervină în războiul dintre Israel și Hamas.

Redăm o sinteză a opiniei lui Lawrence J. Haas privind schimbarea politicii americane în relația cu Iranul:

 

Revenirea la strategia din timpul Războiului Rece?

 

2. O aeronavă... (ea-18g-growle-portavion-gerald-ford-us-army-sua-armata_59304900.jpg)

O aeronavă EA-18G Growle, pregătindu-se să aterizeze pe portavionul USS Gerald R. Ford. Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD)

Theranul declanşează deja un conflict mai larg, inclusiv cu Statele Unite, prin intermediul "Axei Rezistenţei", o reţea coordonată de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (CGRI). Această reţea include Gruparea Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban, miliţiile şiite din Irak şi rebelii houthi din Yemen. Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat că atacul Hamas asupra regimului sionist face parte dintr-un război mai mare între forţele sprijinite de Iran şi Statele Unite, care, spune el, promite să aducă o "dezamericanizare" a regiunii.

Ministrul iranian de externe a avertizat asupra consecinţelor ce ar putea apărea dacă Washingtonul îşi menţine sprijinul faţă de Israel. În loc să se teamă de provocare, Washingtonul ar trebui să angajeze pe deplin o formă de descurajare în stilul Războiului Rece.

Iranul a asigurat finanţare, instruire şi sprijin Hamasului de la înființarea sa în 1987 și a contribuit inclusiv la masacrarea a 1.200 de israelieni pe 7 octombrie. Gruparea Hamas luptă, de asemenea, împotriva forţelor israeliene din Gaza, cu alţi agenţi iranieni care atacă Israelul pentru a înmulţi provocările militare ale Ierusalimului şi atacă deopotrivă forţele americane din regiune. Militiile sustinute de Iran au lansat peste 70 de atacuri cu rachete si drone împotriva trupelor americane încă din 7 octombrie, cu un număr de patru atacuri doar de Ziua Recunostintei. Rebelii houthi din Yemen au lansat, de asemenea, atacuri împotriva forțelor israeliene și americane, inclusiv atacuri recente asupra unei nave de război americane din Golful Aden. Conflictul militar din Orientul Mijlociu este influențat de implicarea Iranului.

Washingtonul ar trebui să recunoască faptul că Iranul urmărește hegemonia regională prin diferite mijloace, inclusiv prin sponsorizarea terorismului, destabilizarea altor guverne, confruntarea cu forțele americane, extinderea eforturilor sale nucleare și îmbunătățirea rachetelor balistice. Washingtonul nu ar trebui să subestimeze eforturile Teheranului din pricina temerilor de provocare, ci ar trebui să aplice abordarea lui George Kennan din 1947 faţă de Iran. Aceasta presupune aplicarea unor presiuni către punctele geografice și politice în continuă schimbare, corespunzătoare cu schimbările de politică sovietică din perioada Războiului Rece.

 

Mână liberă pentru Israel pentru înfrângerea totală a Hamas și o presiune mult mai mare pe Iran pentru a evita un război regional

 

3. Sursă foto... (portavionul_uss_ronald_reagan_59084500.jpg)

Sursă foto: USS Ronald Reagan Facebook

Pentru început, SUA ar trebui să ofere Ierusalimului libertatea de a distruge Hamas, mai degrabă decât să transforme orice pauză temporară într-un armistiţiu permanent care ar putea încuraja Iranul şi ar creşte probabilitatea unor noi atacuri.

În plus, Washingtonul ar trebui să răspundă într-un mod mai puțin proporțional, ci mai puternic la atacurile agențiilor iranieni, întrucât represaliile militare actuale nu descurajează Iranul să continue să-și direcționeze grupările teroriste pe care le finanțează să atac forțele americane și ale Israelului. Această abordare ar ajuta la prevenirea Iranului de a-și desfășura agenții proxy împotriva forțelor americane și a influenței israeliene.

Washingtonul ar trebui să sporească presiunea asupra Iranului în legătură cu progresul său nuclear, mai degrabă decât să se relaxeze în speranţa revitalizării acordului nuclear global din 2015. Eşecul de realiza acest aspect de când Teheranul a expulzat o treime din inspectorii AIEA poate încuraja regimul. Teama Washingtonului de provocare încurajează Teheranul, crescând șansele de aprindere a unui conflict regional mai mare și mai periculos.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel