Se separă apele în lume: Rusia e de azi oficial în alianță militară cu Coreea de Nord. Teoretic, în cazul unui conflict cu NATO, Kim intervine

Ionel Copcea |
Data publicării:
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru

În urma unei întâlniri cu președintele nord-coreean, Kim Jong-un, care s-a desfășurat în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Phenian, șeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 19.06.2024, că între părți a fost încheiat “un acord de parteneriat strategic cuprinzător”, în care este prevăzută acordarea de asistență reciprocă în cazul unei agresiuni externe.

Potrivit experților militari ruși, prin semnarea tratatului, între Federația Rusă și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a fost creată, de fapt, o „alianță militară defensivă”, iar cele două țări vor fi obligate să vină una în ajutorul celeilalte în cazul unui atac străin.

Astfel, scrie presa rusă, în cazul unui atac al NATO asupra Federației Ruse, RPDC va oferi Moscovei asistență militară. De asemenea, partea rusă va sprijini RPDC în cazul unui atac din partea Coreei de Sud și Statelor Unite.

“Acordul de parteneriat strategic cuprinzător semnat astăzi prevede, între altele, acordarea de asistență reciprocă în cazul agresiunii împotriva uneia dintre părțile semnatare”, a menționat Vladimir Putin, citat de agenția de presă Interfax.

În plus, după cum a precizat șeful statului rus, Federația Rusă nu exclude dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu RPDC, în cadrul acordului încheiat între părți.

 

Putin amenință din nou Occidentul din Coreea de Nord

 

În acest context, liderul rus a atras atenția asupra declarațiilor unor reprezentanți au SUA și altor state despre furnizarea de sisteme de arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, avioane F-16 și alte arme și echipamente
similare pentru a lovi teritoriul rus.

“Acestea nu sunt doar simple declarații. Ele se întâmplă deja și reprezintă o încălcare gravă a restricțiilor asumate de țările occidentale în cadrul diferitelor tipuri de obligații internaționale”, a subliniat Putin.

La rândul său, liderul RPDC a declarat că documentul implică dezvoltarea cooperării dintre cele două țări, inclusiv în domeniul economiei, politicii și afacerilor militare.

“Acesta este un eveniment important... Datorită încheierii acordului privind parteneriatul strategic cuprinzător dintre RPDC și Federația Rusă, relațiile dintre țările noastre s-au angajat în direcția unei dezvoltări promițătoare și prospere
pentru a realiza progrese între cele două țări și pentru a spori bunăstarea popoarelor lor printr-o cooperare activă în diverse domenii, inclusiv politică, economie, cultură și afaceri militare”, a declarat Kim Jong-un.

El a menționat că, odată cu încheierea noului acord, Rusia și RPDC “s-au ridicat la un nou nivel înalt al relațiilor aliate”.

“Baza legală a fost încheiată. Cu ajutorul acesteia va devenit posibilă protejarea păcii în mod fiabil, asigurarea securității și construirea unor state puternice, în conformitate cu interesele comune ale RPDC și ale Federației Ruse”,
a subliniat Kim Jong-un.

El a promis că Guvernul RPDC “își va îndeplini întotdeauna cu fidelitate obligațiile care îi revin în temeiul acordului”.

Noul acord încheiat între Moscova și Phenian înlocuiește documentele fundamentale semnate de cele două părți în 1961, 2000 și 2001.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel