Programul UAV-urilor pentru Armata României. Modificare în programul de înzestrare cu drone

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Hermes 900 Sursa foto: Fortele Armate Israeliene
EXCLUSIV
Drona Hermes 900 Sursa foto: Fortele Armate Israeliene

Pe data de 20 aprilie Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și Senat au aprobat în unanimitate solicitarea Ministerului Apărării Naționale pentru a demara zece noi programe de înzestrare. Unul dintre aceste programe este înzestrarea cu drone. 

MApN dorește să achiziționeze drone de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) - drone care zboară până la 9.000 m altitudine cu autonomie de până la 200 km -. Acesta a fost și motivul pentru care giganții americani nu au depus oferte, întrucât americanii dezvoltă sisteme de tip HALE (High-Altitude Long-Endurance) - peste 9.000 de m altitudine cu autonomie neidentificată. 

Interesant e că, tot pe 20 aprilie, după ce Parlamentul a aprobat noile programe de înzestrare, MApN a venit cu un comunicat și a făcut publice cele 10 noi programe de înzestrare. Iar la programul despre drone se specifică atât: „ Sistem UAS tactic clasa I”. 

UPDATE - Din informațiile noastre, clasa I se referă la drone de joasă altitudine. Clasa II e reprezentată de sistemele MALE, iar clasa III e reprezentată de UAV-urile de tip HALE.

Nu se cunosc alte detalii cu privire la acest program.

Știrea inițială:

„Pe site-ul Direcției Generale pentru Armamente vedem sisteme UAS clasa II, iar acum vedem că ceea ce s-a trecut prin Parlament și CSAT e clasa I”, ne-a precizat și Viorel Manole, directorul Patromil, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, în care a analizat noile programe de înzestrare, din perspectiva industriei de apărare.

Viorel Manole spune că o asemenea modificare vine cu schimbări majore. Nu e neapărat un lucru rău, Armata va beneficia de sisteme mai performante, dar această decizie modifică datele tehnice, integrarea echipamentelor pe UAV-uri, și mai ales prețul. 

„Nu e o chestiune de joacă. În momentul în care schimbi clasa se modifică altitudinea, e vorba de o anumită autonomie și de un alt payload, adică o încărcătură a dronei, care este extrem de importantă. Aici poți să îți dai seama dacă poți echipa senzori de cercetare, dacă poți integra pe lângă aparatura de navigație și autonavigație, și sisteme de armament”, a precizat Viorel Manole.

 

Modificarea clasei de drone pe care le va achiziționa MApN ar putea fi o ușă deschisă către noi producători?

 

Precizăm că DefenseRomania a anunța, în exclusivitate, încă din luna martie, că România are pe masă în acest moment trei oferte pentru drone. Este vorba de israelienii de la Elbit care oferă Hermes 450, francezii de la Thales care oferă Watchkeeper X și din nou israelienii de la IAI (Israel Aerospace Industries) care ne oferă drone Heron.

„Trecerea de la clasa II la clasa I înseamnă deci o altă altitudine, o altă autonomie, un alt payload, alte sisteme pe care UAV-ul le are iar acest lucru înseamnă alți bani, dar și alți producători”, a conchis directorul Viorel Manole.

Directorul Patromil precizează însă că industria de apărare nu a fost consultată. El amintește că există un articol legislativ care obligă nu doar MApN, dar și alte structuri precum MAI, SRI, STS sau SIE să informeze cu trei ani înainte intenția de a schimba tehnologiile și sistemele cu altele superioare. Acest cadru legislativ are ca obiectiv un timp acordat industirie naționale de apărare pentru a se putea pregăti pentru programul de înzestrare, să poată face transfer tehnologic, training de personal etc. Viorel Manole precizează că acest lucru nu s-a întâmplat.

Întrebat dacă modificarea clasei ar putea aduce întârzieri pentru programul de înzestrare, directorul Patromil ne-a precizat că nu crede că acest lucru se va întâmpla, întrucât e de părere că MApN va alege un contract G2G (Guvern la Guvern), și nu o licitație. Totuși, el speră că va exista și o componentă offset, chiar dacă e de părere că va fi aleasă varianta G2G.

„Având în vedere că am învățat foarte bine să facem contracte G2G, cred că așa se va derula, dar trag nădejdea că va fi totuși și un contract de offset. Dar dacă nevoia va fi atât de mare, și știm că este, nu va fi întâziat programul”, a conchis Viorel Manole.

CITEȘTE ȘI: DRONE pentru Armata României | MApN are pe masă, până acum, trei oferte pentru trei modele de UAV-uri

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel