Ministerul rus al Apărării a susținut că aeronava s-a prăbușit din cauza unei "defecțiuni tehnice" în timp ce se întorcea la baza să.
,,A fost un fel de răzbunare pentru faptul că aviația strategică rusă a atacat astăzi orașele noastre pașnice, unde au fost uciși civili", a declarat Illia Yevlash, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, pentru Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
Rusia folosește în mod regulat bombardiere de tip Tu-22M3 în războiul purtat împotriva Ucrainei pentru a lansa rachete anti-navă X-22 concepute pentru a distruge portavioane, dar utilizate pentru ţinte aflate la sol. În noaptea de 19 aprilie, forțele rusești au atacat Ucraina cu 15 rachete, inclusiv șase X-22, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene.
Două dintre ele ar fi fost doborâte de Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului. În același timp, o alta rachete de acest tip a distrus parțial o clădire de cinci etaje din Dnipro, provocând moartea a trei persoane și rănirea altor 24.
Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a declarat că bombardierul a fost lovit la o distanță de 308 kilometri. Forțele Aeriene și Serviciile de Informații Militare s-au aflat în spatele operațiunii.
"Așteptam ca acesta să ajungă la car mai aproape de graniță", a declarat Budanov într-un interviu pentru BBC News Ucraina.
,,Munca fructuoasă și îndelungată se face simțită. (Avionul a fost lovit) cu aceleași metode și instrumente pe care le-am folosit pentru a distruge aeronava A-50", a precizat Budanov.
Ucraina a distrus două dintre cele mai importante avioane militare rusești de spionaj A-50, ultimul dintre ele ar fi fost lovit deasupra teritoriului Rusiei, în apropiere de orașul Yeisk, la aproximativ 200 de kilometri de linia frontului.
Avionul a fost doborât cu ajutorul unui vechi sistem de apărare aeriană S-200 de fabricație sovietică, care a fost casat de Ucraina cu un deceniu în urmă și revitalizat după declasarea invaziei ruse.
Doborârea avioanelor A-50 și ale bombardierului Tu-22M3 arată cum Ucraina, lipsită de arme și muniții occidentale, reinventează modul în care este forțată să lupte.
Un vechi sistem de rachete sol-aer îşi dovedeşte utilitatea în prezent
S-200, cunoscut și sub numele de SA-5 Gammon, este un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune, dezvoltat inițial în Uniunea Sovietică și acceptat pentru prima dată în serviciu la sfârșitul anilor 1960. De atunci, sistemul a fost modernizat de mai multe ori. Inițial, a fost conceput pentru a lovi bombardierele americane și alte aeronave strategice în timpul Războiului Rece.
Sistemele puteau folosi rachete în mai multe configuraţii, dintre care cele mai moderne puteau parcurge până la 300 de kilometri și contracara ținte aeriene aflate la altitudini de până la 40 de kilometri. Varianta 5V28V cântărește 7.100 de kilograme și are o lungime de aproximativ 11 metri.
În ciuda caracteristicilor sale, S-200 era un sistem fix care necesita timp pentru a fi desfășurat și avea nevoie de anumite platforme pe sine pentru a putea fi mutat.
Sistemul S-200 a fost vândut de către Uniunea Sovietică, inclusiv în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Siria și Libia.
Unii sugerează că, chiar dacă Ucraina folosește acum rachete S-200, este posibil ca acestea să nu provină din propriile sale stocuri casate anterior, a declarat Andrii Kharuk, istoric militar și expert în armament, pentru Kyiv Independent.
"Ci cele care au fost păstrate în stare bună, furnizate anterior, de exemplu, din Polonia sau Bulgaria, unde aceste rachete sunt încă în serviciu", a adăugat el.
Zvonurile că Ucraina folosește din nou rachete S-200 au început să circule în vara anului 2023.
Ministerul rus al Apărării a susținut că rachete S-200 "convertite" au fost doborâte deasupra oblasturilor Rostov, Kursk și Kaluga, precum și a Crimeei ocupate.
Armata ucraineană nu a confirmat în mod oficial aceste afirmații, în timp ce Kievul își intensifică producția de arme de producție internă, inclusiv drone cu rază lungă de acțiune, care ar fi lovit deja ținte în interiorul Rusiei.
,,În circumstanțele actuale, trebuie să căutăm o cale de ieșire. Am venit cu aceste S-200 și pare să funcționeze bine până acum", a declarat o sursă guvernamentală anonimă pentru BBC News Ucraina în august 2023.
Publicaţia ucraineană Defense Express a raportat că S-200 poate fi reprofilat pentru atacuri la sol, dar sunt necesare câteva modificări pentru a face rachetele mai eficiente și mai precise. Acestea includ reproiectarea sistemului de ghidare și a focosului și dezvoltarea unui lansator mobil cu baza la sol.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News