Se mai întoarce cineva în Nord? Cât vor rezista în fața trupelor ucrainene cei 11.000 de soldați nord-coreeni și care e de fapt marele pericol

Darius Muresan |
Data publicării:
Soldați nord-coreeni își demonstrează loialitatea în fața lui Kim Jong Un / Agerpres
Soldați nord-coreeni își demonstrează loialitatea în fața lui Kim Jong Un / Agerpres

Între 11.000 și 13.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia unde se pregătesc alături de Armata rusă pentru a lua parte la războiul de agresiune împotriva Ucrainei, într-o escaladare a războiului fără precedent pe care Moscova o face. Dar ce înseamnă 11.000 de soldați în contextul actual al luptelor?

Expertul militar ucrainean Pavlo Lakiiciuk, director de programe de securitate la Centrul de Globalizare „Strategia XXI”, într-un interviu pentru Canal 24 și citat de agenția ucraineană Unian, explică faptul că la actuala intensitate a luptelor cei 11.000 de nord-coreeni nu vor rezista mai mult de două săptămâni pe front.

Totuși e de precizat că ei vor fi cel mai probabil folosiți într-o primă fază în regiunea rusă Kursk, unde ucrainenii au intrat și au ocupat mai multe localități în august. Aici președintele Vladimir Putin a anunțat că trupele ucrainene sunt încercuite.

De menționat și că Direcția de Informații a Armatei Ucrainei (GUR) a raportat deja că primele unități nord-coreene antrenate în Rusia au ajuns în regiunea Kursk din vestul țării, unde forțele ucrainene au intrat la începutul lunii august.

 

Se mai întoarce cineva în Nord? Care e de fapt marele pericol pentru Ucraina după ajungerea celor 11.000 de nord-coreeni pe front

 

2. Forțele ar... (coreea-de-nord_74497300.jpg)

Forțele armate ale regimului din Coreea de Nord. Photo source: KCNA Watch via DC News

Expertul ucrainean arată că ajungerea nord-coreenilor pe front e un semnal rău. Principalul pericol e că Putin ar putea evita mobilizarea dacă își extinde planul de recrutare a trupelor nord-coreene, aducând până la câteva sute de mii de soldați.

Cu alte cuvinte nu cei 11.000 de soldați sunt pericolul, ci faptul că ei ar putea deschide ușa către 100.000 sau chiar 300.000 ceea ce ar fi cu adevărat tragic pentru Ucraina iar Putin ar evita mobilizarea, fie ea și parțială, de care se teme atât de tare. Ce e cert e că pierderile Armatei ruse sunt uriașe iar acest lucru se vede și prin aducerea nord-coreenilor pe front.

„Dacă vorbim de aproximativ 11-12 mii de soldați nord-coreeni, aceștia ar fi suficienți pentru 2-3 săptămâni de lupte, luând în calcul pierderile zilnice,” a precizat Lakiiciuk. Însă, dacă„ Putin și Kim Jong-un reușesc să atragă un număr mult mai mare de trupe nord-coreene, între 100.000 și 300.000 de soldați, Rusia ar putea evita o mobilizare parțială”, atrage atenția expertul.

Dar se mai întoarce cineva în Nord sau soldații lui Kim sunt carne de tun?

Spre exemplu Lakiiciuk a menționat că și forțele cecene ale lui Kadîrov, cunoscute drept „trupele TikTok”, sunt prezente pe front. Cecenii sunt considerați utili de Armata ucraineană pentru schimburile de prizonieri, fiind mai valoroși decât soldații ruși. Totuși, în ceea ce privește viitorii soldații nord-coreeni capturați, apare întrebarea dacă aceștia ar avea vreo valoare pentru liderul lor, Kim Jong-un, sau pentru Putin.

CITEȘTE ȘI: Soldații ruși vorbesc în mod disprețuitor despre militarii nord-coreeni aduși în sprijin: “Ce naiba ar trebui să facem cu ei”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel