Luni, Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declarație prin care le cere membrilor NATO să ridice interdicția de a folosi arme occidentale împotriva Rusiei.
Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și miniștrii guvernelor Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Suediei au făcut apeluri similare.
Potrivit The Guardian, este de așteptat ca Stoltenberg să facă apel la statele membre ale UE să permită utilizarea resurselor lor militare în Ucraina în spatele liniilor inamice, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării de marți, pe fondul îngrijorării tot mai mari că apărarea țării este împiedicată de politica de dezescaladare a UE.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că utilizarea armelor occidentale împotriva unor ținte din Rusia este "nu numai în conformitate cu legea războiului", ci este "pe deplin posibilă". El a adăugat că este necesar "să se echilibreze riscul de escaladare cu nevoia ucrainenilor de a se apăra".
Potrivit lui Borrell, necesitatea de a extinde câmpul de luptă a apărut pe măsură ce Rusia continuă să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei, care în perioada de iarnă a devenit o problemă gravă.
Ministrul olandez al Apărării, Kaysa Ollongren, a declarat că Olanda "nu a exclus niciodată" utilizarea armelor în afara Ucrainei, atât timp cât acestea respectă dreptul umanitar și internațional, "este foarte posibil să fie nevoită să lovească în interiorul Rusiei".
The New York Times amintește că apelurile pentru a permite Ucrainei să extindă utilizarea armelor occidentale sunt îndreptate în principal către Statele Unite, deoarece America este cel mai mare furnizor de arme al guvernului de la Kiev.
Washingtonul a declarat în repetate rânduri că a cerut Ucrainei să nu folosească arme fabricate în SUA pentru a ataca facilitaţi aflate pe teritoriul Rusiei, de teama escaladării conflictului. Dar, după cum notează ziarul, vocile de la Washington devin acum mai puternice în favoarea relaxării interdicției.
În Statele Unite, lideri ai Congresului și foști oficiali de rang înalt cer ridicarea interdicțiilor privind utilizarea armelor americane. Răspunzând unei întrebări adresate de Vocea Americii, președintele Camerei Reprezentanților, Michael Johnson, a declarat că, în opinia sa, SUA "ar trebui să permită Ucrainei să lupte în acest război așa cum consideră necesar".
"Ei ar trebui să poată riposta. Și cred că încercarea de a controla efortul la nivel micro nu este o politică bună pentru noi", a spus Johnson.
Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a cerut, de asemenea, eliminarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane.
Pe măsură ce trupele rusești avansează pe linia frontului și bombardamentele asupra Harkovului se intensifică, Ucraina s-a plâns că interdicția permite trupelor rusești să efectueze atacuri de pe teritoriul rusesc fără niciun risc.
Acest dezavantaj, scrie NYT, a devenit evident luna aceasta, când Rusia a lansat o nouă ofensivă în nord-estul Ucrainei după ce a acumulat trupe și echipamente chiar in apropiere de graniță.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News